Američtí experti na nemoci srdce z American Heart Association (AHA) přišli s revolučním tvrzením, že kokosový olej, který je vychvalován jako zázrak nejen kosmetický, ale i výživový, obsahuje nasycené tuky, které jsou pro naše zdraví škodlivé.
Konzumace stravy s vysokým obsahem nasycených tuků může zvýšit hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi, ucpat tepny a zvyšovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Podle vědců z AHA patří dokonce až 82 % tuku v kokosovém oleji mezi tuky nasycené. To je víc než v másle (63 %), hovězím tuku (50 %) a kupodivu mnohem víc než v sádle (39 %).
Živočišné tuky, jako třeba zmiňované sádlo, jsou obecně vnímány velmi nelichotivě, zatímco rostlinné oleje, jako třeba olivový, po právu považujeme za mnohem zdravější variantu. Pokud jsou ale živočišné tuky konzumovány s mírou, rozhodně nejsou pro naše zdraví pohromou.
Britští vědci z organizace Public Health England spočítali, že průměrný člověk by měl sníst maximálně 30 gramů nasycených tuků za den, přičemž ženy ještě o 10 gramů méně. Množství nasycených tuků si jednoduše zkontrolujete na etiketě.
S šetřením tukem to ale nepřehánějte! Kromě toho, že je nositelem chuti, je nedílnou součástí zdravé výživy. Je zdrojem esenciálních mastných kyselin a pomáhá tělu vstřebávat důležité vitamíny jako třeba A, D a E.
Ty nejzdravější tuky obsahuje třeba AVOKÁDO, tučné ryby a ořechy.
Pro pokožku je kokosový olej, ale pořád velká pecka!