12. ledna 2017
 | 
…pizza navíc nespadá do kategorie „zabiják“.

Ideální i pro ty z vás, kteří máte výčitky z vánočního hodování a nějakého toho kila navíc.

V restauraci Alforno si dáte i METROVKU

Kdo by neznal oblíbenou pizzu a s chutí si ji pravidelně nedopřával. Ale jen na pár místech si u nás můžete dát takovou, která může opravdu konkurovat těm z Itálie. V restauraci Alforno v centru Staré Prahy připravuje šéfpizzař Tony pizzu přesně tak, jak se to naučil doma v Itálii – jednoduchou, z kvalitních surovin a tak trochu návykovou. Zdejší pizza navíc nespadá do kategorie „zabiják“, po dojezení se nebudete cítit nijak těžce. V lednu se můžete těšit na lehkou pizzu CAPONATA plnou zeleniny.

Pizza alla romana

Červené kostkované ubrusy, dřevěný nábytek, rustikální dekorace a pec přímo v restauraci. Focacceria Alforno nabízí autentickou italskou kuchyni v centru Prahy, zaměřenou především na fanoušky pizzy. Restaurace se orientuje na vše, co dokáží zdejší kuchaři a pizzaři připravit pečením. Kromě pizzy to jsou ještě třeba zapékané těstoviny, risotta nebo maso.

„Pizzu má na starosti náš šéfpizzař Tony. Ten všechny receptury dělá přesně podle toho, jak se to naučil u sebe doma v Itálii. Připravuje pizzu alla romana, která na rozdíl od té neapolské nemá tak spálené rohy a těsto je velmi vláčné,“ vysvětlují v Alfornu s tím, že zdejší pizza navíc nespadá do kategorie „zabiják“. Díky těstu, do kterého se přidává jen minimum soli a droždí, se po dojedení nebudete cítit nijak těžce.

Základem dobré italské pizzy je jednoduchost, stačí totiž jen pár kvalitních ingrediencí. Proto v Alfornu na těsto přijdou jen rajčata, bez oregana nebo česneku, které by chuť přehlušily, a navrch pár přísad. Mezi oblíbené kombinace patří například pizza s italskou klobáskou Salsiccia, s mozzarellou a rukolou.

„Suroviny na pizze se liší podle toho, v jakém regionu se připravuje. V chudším Středozemí Itálie v horách narazíte hlavně na pizzu se zeleninou, naopak směrem na jih, na Sicílii nebo Sardínii, snadno narazíte na bohaté mafiány dopřávající si pizzu i s masem,“ dodává pizzař Tony s tím, že původně ale byla pizza velmi prosté a levné jídlo.

Na velikosti nezáleží, ale čím větší, tím lepší

Že jste ještě neslyšeli o pizze, která měří metr? V Itálii to není nic šokujícího a existují i místa, kde si jinou nedáte. V takových restauracích jsou tomu přizpůsobené i interiéry s podlouhlými stoly nebo delší pecí, aby se „METROVKA“ všude vešla.

„V Itálii žijí dolce vita, sladký život, a rádi si užívají. To samé platí o jídle. Rádi dlouho stolují, baví se nad jídlem i o jídle a společně si jej užívají. Proto jsou metrovky populární záležitostí,“ říká o pro nás neobyčejné podobě pizzy Petr, šéfkuchař a dodává, že v Alfornu si můžete objednat buď celý metr, který odpovídá čtyřem klasickým pizzám, nebo půlmetr. A můžete sdílet s přáteli nebo rodinou!

Doporučujeme: lednová pizza CAPONATA
Lehká, plná zeleniny podobně jako sicilská caponata: rajčata, kapary, olivy …
Více na www.al-forno.cz