Odborníci na výživu doporučují omezovat příjem cukru. To však neplatí o medu. Navzdory značnému obsahu cukru prospívá zdraví. Je plný minerálních látek, vitaminů, aromatických látek, rostlinných silic, bílkovin a dalších látek.
Základní dělení medu je na květový a medovicový. Květový med pochází ze sladkého nektaru květů rostlin. Medovicový med, nazývaný někdy jako lesní, je vyroben z látky, kterou vylučuje hmyz živící se mízou stromů. Mezi další druhy medu patří smíšený med, vznikající smícháním medu květového a medovicového.
Propolis a mateří kašička
Do medu může být přidána také mateří kašička (výměšek žláz mladých včel, kterým jsou krmeny larvy a královna) nebo propolis (hmota, kterou včely vyrábějí smísením nasbírané pryskyřice z pupenů stromů s výměšky svých hlavových žláz a voskem).
Propolis pomáhá zejména při nachlazení a proti kašli. Obsahuje pryskyřice, éterické oleje, pyl, vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Mateří kašička je plná bílkovin, vitaminů i minerálů a dalších látek. Blahodárně působí na celé tělo, zejména však posiluje imunitní systém a zmírňuje únavu.
Zdraví v medu
Med je znám svými antibakteriálními účinky. Obsahuje totiž látky, které je ničí. Rovněž je známým a osvědčeným pomocníkem proti nachlazení i kašli a na podporu imunitního systému.
Jaký med je nejlepší?
|
Díky svým schopnostem zlepšit činnost svalů i srdce byl med součástí stravy starověkých řeckých sportovců. Doporučuje se pravidelně ho užívat při srdeční slabosti, srdeční arytmii, vysokém krevním tlaku i při angině pectoris.
Umí pomoci i proti nespavosti. Podporuje totiž tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku a navozuje klidný spánek.
Používá se také v kombinaci s urologickým čajem jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění ledvin a močových cest. Protizánětlivé vlastnosti podporují schopnost medu hojit rány, a to i ty obtížně hojitelné. Med nachází široké využití také v tělové i vlasové kosmetice.
Jak poznat kvalitní med
Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru medu je jeho původ. Stav přírody v oblasti, odkud pochází, se podepisuje na jeho kvalitě. Typickým projevem kvalitního medu je jeho krystalizace, lidově nazývaná „cukernatění“. Jedná se o přirozený jev, který znamená, že med nebyl tepelně upraven a jsou v něm zachovány všechny zdraví prospěšné látky. Pasterizováním, mikrofiltrací nebo přidáváním různých sirupů se tento přirozený proces potlačí.
Kvalitní není ani příliš tekutý med. Obsahuje totiž mnoho vody. Při naklonění sklenice s medem by se měl med pomalu přelévat z jedné strany na druhou. Známkou kvality medu je jeho chuť. Kvalitní med má bohatou chuť, která se liší podle typu květů, ze kterých byl získán.