21. prosince 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Protože sladké k Vánocům prostě neodmyslitelně patří!

INGREDIENCE

250 ml 30 – 40% smetany
4 lžíce hladké mouky
5 lžic cukru krupice
Semínka z 1 vanilkového lusku / 1 lžíce pravé vanilkové esence
50 g másla
ořechy, mandle, rozinky, sušené proslazené ovoce

POSTUP

1. Smetanu, mouku a cukr smíchejte ve větším hrnci a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Poté přidejte máslo, promíchejte, a až bude směs homogenní, zahustěte nasekanými ořechy a ovocem pokrájeným na menší kousky. Jaké ovoce a ořechy použijete, nechávám na vás. Já mám ráda klasiku v podobě mandlí, vlašských a lískových ořechů v kombinaci s rozinkami. Letos jsem udělala výjimku a přidala jsem také pár pistácií, makadamových a pekanových ořechů. Chuť jsem doladila i brusinkami, borůvkami a višněmi.

2. Množství jsem neuváděla, záleží na „savosti“ ořechů a ovoce. Nicméně budete potřebovat asi 350 g vámi zvoleného mixu. Směs by měla být hustá tak, aby držela na lžičce a nestékala.

3. Troubu rozehřejte na 180 stupňů, plech vytřete máslem a vysypte hrubou moukou (nepoužívejte pečicí papír, marokánky se na něj šíleně lepí a pak nejdou sundat). Pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky asi s 3cm odstupy (směs se ještě rozteče, proto nedělejte úplně placičky a dodržujte mezery).

4. Pečte asi 15 minut do růžové barvy. Že jsou hotové poznáme tak, že oříšky začnou trošku zlátnout. Marokánky vyndejte z trouby, nechte zchladnout a sundejte z plechu. Po úplném vychladnutí je máčejte v 75% čokoládě. Tu rozpusťte ve vodní lázni a dejte pozor, aby se vám v ní nesrazila vodní pára (miska musí perfektně sedět na hrnci). Pro efekt můžete marokánky posypat drcenými pistáciemi než čokoláda zaschne.

Tento recept připravila Cat & Cook