Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé bylinky ovšem žádná stopka neplatí. Dodají jídlu šarm, přenesou vás v myšlenkách tisíce kilometrů daleko, a navíc mají i pozitivní účinky na zdraví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Původně si lidé přidávali bylinky do pokrmu proto, aby ho „posvětili“. Teprve později jimi začali jídlo dochucovat a také – a to bylo důležitější – prodlužovat jeho čerstvost a trvanlivost. Později si všimli i toho, že dochucování jídla bylinkami příznivě ovlivňuje lidské zdraví, protože má léčivé účinky.

Všechny druhy koření usnadňují trávení a vylepšují stravitelnost pokrmů. Způsobují, že se nám zrychluje krevní oběh a upravuje činnost střev. Dále pomáhají proti nadýmání a v trávicí soustavě příznivě působí proti bakteriím a křečím.

Pravidelně, ale s mírou

Dnes má bylinky po ruce téměř každá hospodyně a neobejdou se bez nich ani nejlepší restaurace. Vedle vlastních zkušeností, že libeček se výborně hodí do nedělního vývaru a rozmarýn je vhodný na tučné maso a zvěřinu, existují i obecné zásady, kterými by se měl řídit každý dobrý kuchař.

V první řadě se doporučuje používání čerstvých bylinek z vlastních zásob, a ne hotových ochucovacích směsí z pytlíku. Za druhé je důležité myslet při kořenění na umírněnost.

Některé bylinky jsou natolik silné, že jsou schopné přehlušit přirozenou chuť a vůni jídla, jiné jsou zase ve větším množství škodlivé, to platí třeba pro tymián a jalovec.

Proto velmi často o úspěchu jídla rozhoduje ne výběr konkrétního koření, ale jeho přiměřené dávkování. Ne náhodou se v receptech objevují takové míry, jako je „špetka“ nebo „troška“.

Pozor na skladování

Kromě nadměrného kořenění je nedostatkem mnoha hospodyněk i nesprávné skladování koření. Chybou je umístit ho poblíž sporáku, tam je totiž vystaveno působení vysoké teploty, světla a přílišného vlhka, což mu vůbec nesvědčí. Rychleji pak ztrácí jak vůni, tak i výživovou hodnotu a stává se bezcenným.

Abyste tomu předešli, skladujte sušené bylinky v dobře uzavíratelných skleněných kořenkách – ty by měly být buď neprůhledné, nebo schované ve skříňce, světlo totiž koření nemá vůbec rádo. A myslete i na datum spotřeby – neměli byste ho skladovat déle než rok.

Domácí pěstování

Ideální je mít bylinkovou zahrádku, ale to se ne každému poštěstí. Takovou „mini verzi“, kterou tvoří bylinky v květináčích, si však může pořídit každý. Dají se koupit i pěstovat na okně po celý rok, vypěstovat si je můžete ze semínek, k dostání jsou však i už vzrostlé bylinky.

Pokud chcete, aby vám vydržely dlouho, kupte je raději v zahradnictví, ty rychlené ze supermarketů jsou obvykle určené ke krátkodobé spotřebě.

ilustrační snímek

Zásady sušení

Máte vlastní úrodu nebo si chcete nasušit kupované bylinky? Základem je dobře větraný suchý prostor, ideálně někde na půdě, jde to však i v obýváku (naopak se vyhněte kuchyni, koupelně a dalším místnostem, kde je vlhko).

Rostlinky můžete sušit i venku, ale jen za teplého a suchého počasí a raději ve stínu, přímé slunce by je spálilo a způsobilo, že budou vyčpělé. Doba sušení by měla být co nejkratší, aby se nezapařily, vhodné je i často bylinky obracet.

Jestli nemáte příznivé podmínky pro sušení, stejně dobře to půjde i v sušičce, nebo dokonce v troubě – tady by ale naopak měla být doba sušení spíše delší, teplota v rozmezí 30 – 40 °C a trouba by měla zůstat kvůli cirkulaci vzduchu mírně pootevřená.

Bylinky použití v kuchyni

badyánkoláče, punč, sladká jídla, čínská kuchyně (na vepřové, ryby i drůbež)
bazalkarajčata, zeleninové saláty, omáčky k masu, jídla z drůbeže, vaječná omeleta, tvaroh a jogurt
skořicesladká jídla (např. pudink, kompoty, ovocné saláty, koláče), guláš, vařená ryba
saturejkafazole, okurky, zeleninové polévky, skopové, telecí, klobásy, zálivky do salátů
estragontelecí pečeně, ryby, vývar, tvaroh, omáčky, zeleninové saláty
koriandrjehněčí maso, vepřová pečeně, polévky, chléb, mexická a asijská kuchyně
oreganopizza, pečená masa, saláty, zeleniny, rajská omáčka, polévky, ryby, těstoviny, pečené brambory
rozmarýntučná masa, zvěřina, zeleninové polévky, smažené brambory, houby dušené na víně
nové kořenímarinády, tmavé omáčky, švestkový pudink, koláče, špenát a jiná zelenina, kompoty
kerblíkryby, jídla z vajec, drůbež a skopové, polévky
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...