5. července 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Mille-feuille je tradiční francouzský dezert. V překladu znamená „mille feuille“ tisíc plátků a tento název získal právě díky listovému těstu.

INGREDIENCE

Listové těsto (balení 320 g)
Cukr moučka
Maliny
400 ml smetany (min. 30%)
Vanilkový lusk

POSTUP

1. Listové těsto vyválejte na 2 mm. Plech pomažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vyválené listové těsto opatrně přendejte na plech a přikryjte ho druhým kusem pečícího papíru. Nakonec ho zatižte dalším plechem. Dejte péct na 20 – 25 minut do vyhřáté trouby na 165 stupňů.

2. Upečené těsto vyndejte z trouby, sundejte plech a nechte zcela vychladnout. Troubu rozehřejte na 240 stupňů a použijte program gril. Celý povrch listového těsta jemně posypte moučkovým cukrem. Poté dejte na pár minut pod gril, dokud cukr nezkaramelizuje do zlatavé barvy. Pokud máte flambovací pistolku, můžete ji použít místo grilu.

3. Seřízněte křivé okraje a celý plát rozřízněte na stejně velké obdélníky libovolných rozměrů. Já jeden plát těsta rozříznu vždy na 9 ks. Můžete ale udělat i čtverečky nebo naopak jeden velký mille-feuille, který pak budete krájet.

4. Do smetany vyškrábněte semínka z jednoho vanilkového lusku a pokud chcete, přidejte trochu cukru moučka. Vyšlehejte do jemného zhoustnutí. Zdobícím pytlíkem nastříkejte na listové těsto (nezapomeňte si dát stranou vrchní díly). Na krém navrstvěte maliny a poté vrstvěte na sebe. Ideální je udělat dvě patra s malinami a přikrýt to vrchní dílem. Dezert můžete poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept připravila Cat & Cook

ČTĚTE TAKÉ – #Food: Mangovo-kokosové smoothie