Do Evropy byl ananas poprvé přivezen holandskými obchodníky v 17. století. V Anglii se později začal vysazovat ve sklenících, ve francouzském Versailles si tyto lahodné plody nechal prý pěstovat už Ludvík XV.
Ananas je bohatým zdrojem vitaminu C, manganu, vitaminu B6 a dalších důležitých látek. Obsahuje i minerály, jako je měď, železo, vápník a sodík i velké množství antioxidantů. Ty bojují s volnými radikály a chrání naše tělo před oxidačním stresem a předčasným stárnutím.
Pomocník na klouby
Ananas je také známý díky svým pozitivním účinkům při léčbě artritidy. Díky enzymu bromelain snižuje totiž zánět v kloubech a ve svalech.
Zároveň podporuje trávení, pomáhá zabraňovat srážení krevních destiček a snižuje riziko vzniku trombóz. Využívá se i při léčbě popálenin, protože urychluje hojení kůže.
Velký obsah vitaminu C pak pomáhá bojovat proti nejrůznějším zánětům a posiluje naši imunitu. Některé studie dokonce popisují příznivý vliv konzumace ananasu proti vzniku rakoviny.
Zázrak na hubnutí?
Ananas obsahuje velké množství vody a vlákniny. Oproti jiným druhům ovoce má ale poměrně dost cukru. Dříve byl ananas považován za spalovač tuků a sahali po něm všichni, kdo toužili zeštíhlet. I když není nic špatného na zařazení ananasu do dietního plánu, tvrzení, že stojí za spalováním tuků, je bohužel přehnané. Ačkoliv výzkumy potvrzují, že jde o velice zdravou potravinu, náš metabolismus ananas zrychlit neumí.
Složkou ananasu, vydávanou dříve za učiněný zázrak ve spalování tuků, je opět enzym bromelain. Ten pomáhá našemu tělu trávit bílkoviny. Tedy například po masité večeři se právě ananas skvěle hodí jako dezert. To však neznamená, že umí zabránit ukládání tuků na stehnech či kdekoliv jinde.
Afrodiziakum i odtučňovací kúra. Čím vším je prospěšný ananas? |
Najděte si k ananasu cestu
Ne každému toto ovoce chutná. Proto můžete nejprve vyzkoušet ananasové smoothie, které skvěle doplní třeba banán či limetka, případně chroupejte ananas sušený mrazem.
Připravte si osvěžující ananasovou vodu. Nakrájejte čerstvý ananas na plátky, vložte je do jednoho litru vody, nechte macerovat přes noc a pak sceďte. Z ananasu se uvolní šťávy i vůně a vy tak získáte lahodný nápoj.