- Nakupujte to, co máte v plánu brzy spotřebovat. Ideální je sepsat nákup na papírek a nedávat do košíku nic, co na něm není. Vybírejte také co nejvíce čerstvých surovin.
- Všechny zbytky ingrediencí z vaření zužitkujte. Když se v lednici nahromadí různé kousky zeleniny (mrkev, petržel, zbytek cukety, paprika atd.), uvařte z nich polévku na způsob minestrone, indické kari nebo smaženou rýži.
- Uvařte jen tolik jídla, kolik sníte hned. Případné zbytky brzy spotřebujte. I z nich je možné uvařit spoustu dalších jídel.
- Když vám chybí inspirace, co uvařit ze suroviny, která vám dlouho leží v lednici, zkuste její název zadat jako klíčové slovo do vyhledávače na internetu. Jistě najdete hned několik receptů, které poslouží jako skvělá inspirace. Nebojte se nějakou surovinu vypustit nebo nahradit. S klidem mistra zkuste experimentovat.
- Pokud vám zbude větší množství uvařeného jídla, je čas jednat. Když budete druhý den doma a sníte ho, stačí jej nechat v lednici. Když ne, dejte ho do mrazáku nebo pozvěte kamarády.
- Bylinky nekupujte řezané, ale v květináči. Nenechte je uschnout ani shnít. Přesaďte je do nového substrátu. Část lístků jim nechte a na jaře jim dejte šanci dál růst na parapetu či na balkoně.
Inspirativní projekty zaměřené na udržitelnost
|