Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste pasivní hubnutí. Při této dietě nemusíte dělat vůbec nic

Po vánočních svátcích a před jarními dny by se leckterá z vás ráda zbavila nějakého kila navíc, ale bez stresu a odříkání. Jedna možnost by tu byla. Vsaďte na pasivní hubnutí.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vánoce i silvestrovské oslavy s všudypřítomnými talíři plnými lákavého cukroví a dalších dobrot byly nejspíš pro vaši postavu výzvou. už je to nějaký pátek, ale kila se stále nehnula dolů?

Zapomeňte na bleskové diety. Také odborníci se shodují, že zákazy a jednostranné diety nejsou na místě. A protože jistě nechcete, aby se vaše tělo nastavilo na stav nouze a hladu, zpomalil se vám metabolismus a ukládalo se víc tuku, nabízíme vám jeden geniální trik. Ohlídejte si, aby hlavní polední jídlo bylo opravdu bohaté na bílkoviny. Tak trvale stimulujete svůj metabolismus a dosáhnete dlouhodobého pocitu sytosti.

Aktivujte metabolismus

Vypadá to dost jednoduše, viďte? A také to tak funguje, protože organismus při tomto konceptu stravy musí vynaložit velké množství energie na rozštěpení proteinů. Už při trávení se většina přijímaných kalorií spaluje, aniž by se ukládaly na bocích.

V kombinaci s malým množstvím komplexních sacharidů, které vám rychle dodají energii, běží metabolismus a spalování tuků jako na drátkách.

Experti tomu říkají pasivní hubnutí. Vy sama nic dalšího dělat nemusíte a především si nemusíte ani nic odpírat. Celkově pocítíte menší hlad, automaticky toho sníte méně a na konci dne budete odměněna kalorickým deficitem.

A nejlepší na tom je, že se do toho můžete pustit rovnou bez přípravy. Slibujeme, že to funguje a že v takové pohodě jste opravdu ještě nikdy nehubla. Tak se připravte, jdeme na to. Držíme vám palce.

Hlavní přísada protein

Rostlinné zdroje bílkovin, třeba tofu, čočka, sójové vločky, dýňová semínka a mandle, i jejich živočišné zdroje, jako je odtučněný tvaroh, zrnitý krémový sýr, vajíčka či libové kuřecí a hovězí maso, vám zajistí aktivní metabolismus. Měla byste je tedy začlenit do každého jídla, ideálně v poledne a hodně.

Co s tím zkombinovat? Zeleninu v jakékoli formě. Ať už syrová nebo šetrně tepelně upravená vám rychle a nízkokaloricky naplní žaludek a zároveň dodá důležité balastní a minerální látky i vitaminy.

V poledne a večer by měla být zelenina hlavní součástí jídla. A také komplexní sacharidy. Ovesné vločky, pohanka, quinoa, amarant ke snídani plus celozrnné těstoviny, brambory, batáty, fazole a další luštěniny v poledne se postarají o vaše zdraví a pocit elánu po celý den.

Prodýchejte se ke štíhlosti

Je tu ale ještě něco, co byste měla do svého denního programu přirozeně začlenit. Udělejte si každý den chvilku času, abyste v klidu prováděla dechové cvičení, vyplatí se to.

  • Nejprve se postavte zpříma a proveďte mírný výpad jedné nohy vpřed.
  • Napněte hýždě a přeneste váhu na zadní nohu.
  • Asi 3 sekundy se zhluboka nadechujte a zároveň pomalu zvedejte paže nad hlavu.
  • Nakonec 7 sekund silně vydechujte, přitom napněte veškeré svalstvo svého těla a klesejte rukama zpátky dolů.

To vše byste měla opakovat zhruba 2 až 3 minuty, pak pocítíte osvěžení a nový příval vitality.

Otestujte prima recepty

Tato jídla nejen báječně chutnají, ale také vás výborně zasytí. Obsahují sacharidy, a tak vám dodají energii, aniž by hrozilo propuknutí náhlého nezvladatelného hladu.

Kuřecí chili

Na 1 porci: 100 g kuřecího prsního filetu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozpalte 1 lžičku oleje a kuřecí filet na něm opečte po obou stranách do křupava. Osolte a opepřete. Přidejte 1 plechovku (425 ml) rajčat, 100 g cizrny v plechovce a 100 g bílých plechovkových fazolí, osolte, opepřete, ochuťte špetkou cukru a římským kmínem. Vše nechte zakryté 5 minut vařit při mírné teplotě a dozdobte snítkou oregana.
Doba přípravy: asi 15 minut; cca 360 kcal; bílk. 36 g, tuk 9 g, sach. 28 g

Brambory s tvarohem

Na 1 porci: 150 g malých brambor povařte 20 minut ve vodě. Uvařte i 1 vajíčko (velikost M) cca 10 minut natvrdo, prudce ho ochlaďte a oloupejte. Nasekejte 1 svazek směsi bylinek, nastříhejte lístky z 1 vaničky řeřichy, trochu jich dejte stranou a ostatní smíchejte s bylinkami, 100 g netučného tvarohu a 1 lžící mléka. Osolte, opepřete a oslaďte cukrem. Vejce nakrájejte nadrobno a vmíchejte do směsi. Brambory slijte, podávejte je s tvarohem a posypte zbývající řeřichou.
Doba přípravy: asi 25 minut; cca 260 kcal; bílk. 21 g, tuk 7 g, sach. 25 g

Z chlebových placek

Na 1 porci: 1 malou cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na 2 lžících oleje. Přidejte 70 g mraženého listového špenátu a ohřejte ho. Osolte, opepřete, ochuťte sladkou paprikou a nasekejte ho nahrubo. Pokrájejte na plátky 80 g sýra feta. Malou chlebovou placku rozkrojte nejprve příčně a pak vodorovně na poloviny. Orestujte ji na grilovací pánvi s 1 lžící oleje. Dolní poloviny obložte fetou, 2 sušenými rajčaty, kuřecí nebo krůtí šunkou, špenátem, horní položte navrch a po obou stranách orestujte na grilovací pánvi.
Doba přípravy: asi 40 minut; cca 440 kcal; bílk. 18 g, tuk 28 g, sach. 28 g

Dušený losos

Na 1 porci: Nakrájejte 50 g ananasu, 1 jarní cibulku, 1 chilli papričku a 1 červenou cibuli. Vše ochuťte 1 lžičkou limetkové šťávy, solí, pepřem a špetkou cukru. 1 lososový filet (150 g) okořeňte 1 lžičkou limetkové šťávy, barevným pepřem i solí a na páře 8 minut poduste. 200 g celeru nakrájejte na kostičky a vařte ho 15 minut v osolené vodě. Slijte a umixujte s 25 ml mandlového nápoje, 1 lžící oleje a 2 snítkami koriandru, ochuťte. Vše naservírujte a na talíři posypte 1 lžící restovaných mandlí.
Doba přípravy: asi 40 minut; cca 390 kcal; bílk. 34 g, tuk 22 g, sach. 9 g

Losos dušený s jarní cibulkou

Plněné portobello

Na 1 porci: 60 g krůtího filetu nakrájejte na kostičky, nasekejte nohu žampionu portobello, 1 jarní cibulku a 1 stroužek česneku. Všechno orestujte na 1 malé lžičce oleje. 2 cherry rajčátka rozkrojte na poloviny, přidejte a společně osmahněte. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou, přihoďte 1 otrhanou snítku tymiánu. Směsí naplňte portobello a posypte ho 20 g strouhaného sýra goudy. Pečte při 200 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) 15 minut. Výpek smíchejte se 70 g zakysané smetany, ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s plněným žampionem.
Doba přípravy: asi 30 minut; cca 420 kcal; bílk. 26 g, tuk 31 g, sach.7 g

Tukožroutská volská oka

Na 1 porci: 100 g batátů, 1 malý pastinák, 1 červenou papriku a 1 jarní cibulku nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu restujte 5 minut na 1 lžičce oleje. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou. Směs vyjměte a udržujte v teple. 2 vejce rozklepněte na horkou pánev a usmažte volská oka. Osolte, opepřete a ochuťte sladkou paprikou. Volská oka podávejte s restovanou zeleninou.
Doba přípravy: asi 15 minut; cca 380 kcal; bílk. 19 g, tuk 21 g, sach. 29 g

Autor:
  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Rozluštěte tajnou řeč vaší rtěnky. Odstín i tvar prozradí vaši povahu

Můžete být vášnivá, klidná nebo romantická. A může to jít poznat na první pohled. Rty, tedy přesněji barva vaší rtěnky,...

Ananas je plný zdraví a chuti. Pomáhá zhubnout a prospívá i kloubům

Pověst tohoto exotického ovoce poněkud zkazila zkušenost mnohých s konzervovaným ananasem. Čerstvý ananas nemá ale s...

Pětice tipů, jak se jednoduše dopracovat k vysněné postavě

Vydat víc energie, než kolik jí přijmete, poskládat si správně jídelníček a hýbat se, to je alfa a omega hubnutí, bez...

Pětice rad a tipů, jak se dostat do formy. Nezapomeňte ani na outfit

Chcete se zase cítit ve svém těle dobře? Zapojte do své denní rutiny pohyb a uvidíte, že se zlepší nejen vaše nálada,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...