20. dubna 2018
 | 
Foto: Shutterstock.com, Baileys
Také si občas klasický slaný oběd nahradíte něčím sladkým? Až vás příště chuťové pohárky opět svedou na scestí ochutnejte něco netradičního.

Staročeský trhanec s borůvkami a malinami

Ingredience:

4 ks vajec
120 g hladké mouky
0, 25 l mléka
20 g cukru
špetka vanilky
sůl
0, 125 l Baileys Original
0, 1 l javorového sirupu
100 g cukru na obalení trhance
3 g skořice na obalení trhance
60 g másla
400 g borůvek
50 g malin na ozdobu
150 ml zakysané smetany

Postup:

1. Vezměte vejce a oddělte žloutky od bílků. Do žloutků přidejte Baileys Original, 20 g cukru, polovinu javorového sirupu, vanilku, mléko a vše důkladně promíchejte.

2. Do směsi opatrně přisypte mouku a zapracujte, dokud nebude mít těsto požadovanou konzistenci. Výsledná hmota musí být o něco méně hustá, než na lívance.

3. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do těsta.

4. Pořádně rozpalte pánev a přidejte polovinu másla. Naběračkou vkládejte těsto a pečlivě opečte po obou stranách. Po opečení vyndejte těsto na dřevěnou podložku a pomocí dvou vidliček natrhejte.

5. Smíchejte 100 g cukru se skořicí a solí a trhanec ve směsi obalte.

6. Pánev znovu rozpalte, vložte zbytek másla a zprudka orestujte borůvky spolu se zbytkem javorového sirupu.

7. Trhanec rozprostřete na talíř, přidejte borůvky, dle chuti zalijte javorovým sirupem, přidejte zakysanou smetanu, maliny a zakápněte Baileys.