29. ledna 2018
 | 
Foto: Shutterstock.com
Dobijte baterky dobrotami napěchovanými energií.

Vitaminový super cloumák

2 porce, příprava 5 minut

½ hrnku nakrájeného ovoce (například banán, mango, lesní plody)
kelímek jogurtu (podle chuti)
2 stvoly řapíkatého celeru
2 lžíce namíchaných lněných a slunečnicových semínek a mandlí
1 až 2 lžíce medu nebo sirupu z agáve

Všechny přísady vložte do mixéru a zpracujte dohladka. Nápoj podávejte chlazený.

 

Placičky ze semínek a ořechů

16 kusů, příprava 15 minut, pečení 25 minut

hrnek ovesných vloček
hrnek burizonů
hrnek sušeného ovoce a ořechů (podle chuti)
2 lžíce semínek Chia (šalvěj hispánská, přečtěte si tip)
50 gramů másla
¼ hrnku medu
2 lžíce tmavého cukru
lžička vanilkového extraktu
1 vejce

1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech papírem na pečení.
2. V hluboké míse dobře promíchejte ovesné vločky, burizony, ovoce, ořechy a semínka.
3. Na pánvičce rozehřejte máslo, med, cukr a vanilku. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak nechte mírně zchladnout.
4. Přelijte suché přísady tekutou směsí, přidejte vejce a dobře promíchejte. Lžící směs přeneste na plech a vidličkou hmotu pevně stlačte do plochy.
5. Pečte dvacet až pětadvacet minut (nebo dokud směs nezezlátne). Pak ji nechte na plechu úplně vychladnout a studenou nakrájejte. Skladovat je můžete buď týden ve vzduchotěsné krabičce na jídlo, nebo měsíc v lednici.

Tip:

Semínka šalvěje hispánské (říká se jim také semínka chia) jsou bohatá na vlákninu a bílkoviny. Přidejte je do koktejlu, přisypte do cereálií nebo jimi dochuťte toast.