16. dubna 2017
 | 
Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima?

Nicméně bychom na ně neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin – např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Co tedy s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty.

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:

• 1 vejce
• 3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT:

• 250 g menších brambor
• ½ červené cibule
• hrst polníčku
• hrst čerstvého špenátu
• 40 g slaniny
• snítka kopru
• sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

• 6 lžic olivového oleje
• 1 lžička hrubozrnné hořčice
• 1 lžička medu
• 1 lžíce citronové šťávy
• sůl, pepř
• lžíce nasekaného kopru

POSTUP:

1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.