5. února 2017
 | 
Foto: Shutterstock
O víkendu si udělejte čas a dejte si báječné jídlo.

INGREDIENCE

150 g jáhel
500 ml mléka
400 g hladké mouky
6 lžic moučkového cukru
½ sáčku sušeného droždí
sůl
2 vejce
řepkový olej na smažení
meduňku na ozdobu
Na malinovou omáčku a tvaroh:
250 g měkkého tvarohu
3 lžíce zakysané smetany
moučkový cukr
400 g mražených malin

POSTUP

1. Jáhly spaříme horkou vodou a poté je uvaříme do měkka. Scedíme je a necháme okapat.

2. V misce rozmícháme 6 lžic vlažného mléka, 3 lžíce mouky, 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme zbylou mouku, cukr i mléko, uvařené jáhly a špetku soli. Přidáme vejce a vykynutý kvásek a vše promícháme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

3. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou dohladka. Podle chuti jej osladíme. V kastrůlku promícháme maliny, asi 80 ml vody a 80 g cukru a necháme rozpustit.

4. Z vykynutého těsta smažíme lívance na malém množství oleje z obou stran dozlatova. Hotové lívance necháme okapat na papírovém ubrousku a podáváme s horkými malinami a tvarohem. Můžeme ozdobit meduňkou.