Proč nám v zimě chybí
Mechanismus zimního úbytku vitaminů a minerálů v organismu je prostý. Jíme méně syrového ovoce i zeleniny a jsou méně kvalitní. A ruku na srdce: Přitom právě začátkem roku bychom se měli snažit do jídelníčku zařadit pětkrát denně zeleninu a ovoce. Tak, abychom denně zkonzumovali 400–600 g a tělo si z nich ‚vytahalo‘ všechny potřebné látky.
Pokud je nechcet
Jste-li ze zásady nepřítelem pilulek, vybírejte si přírodní produkty, které mají vitaminů a minerálů nejvíc. Ze zeleniny jsou to především rajčata a papriky, listová zelenina (vitamin C, kyselina listová, provitamin A, B-karoten a vitamin E). Z ovoce pak broskve, jablka, kiwi, granátová jablka. Pozor, podíl vitaminů v čerstvém ovoci a zelenině rychle klesá. Vliv má samozřejmě také tepelná úprava.
Které potřebujete
Dalo by se říct, že všechny ze základní řady (viz níže), ale některé víc. Vitaminy se dělí na rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Zejména ty rozpustné ve vodě nám v zimě chybí. Jde zvlášť o vitamin C a skupinu B. Tělo si je neumí vyrobit samo, a tak se musí stále doplňovat. Zásoby vitaminů rozpustných v tucích vydrží déle, neboť je tělo uvolňuje postupně. Než zamíříte do lékárny, ujasněte si, co vás trápí (vleklá únava, lámavost nehtů, zhoršená pleť, skleslost, padání vlasů...). Dobré je se ještě poradit s magistrou či svým lékařem. A jste-li těhotná, nepostupujte vůbec na vlastní pěst.