5. ledna 2017
 | 
Šéfkuchař Jakub Maisel miluje omáčky, vy je v jeho nejen francouzském pojetí budete milovat dvojnásob.

Zašli jsme sem týden po otevření. Bílé zdi i designově čisté dřevěné stolky voněly novotou, vstřícnému personálu nezmizel za celý večer úsměv z tváře a před restaurací dokonce ještě stále chyběl vývěsní štít. Pokud by mě s tímto prostorem nepojil zvlášť důležitý životní okamžik (před mnoha lety jsem tady poprvé ochutnal žabí stehýnka), ani bych nepoznal, že jde o Bastillu. Kdysi temný interiér s těžkým nábytkem se jako mávnutím proutku změnil v trendy francouzské bistro.

Pomineme-li, že ono mávnutí proutku trvalo tři čtvrtě roku a že sami majitelé se označení bistro zuby nehty brání. Mají totiž pocit, že v Česku si pod takovým názvem mnoho lidí představí rychlé, levné občerstvení na stojáka. V mém pojetí je ale bistro podnik, v němž se vaří především z čerstvých sezonních surovin a kuchař mění nabídku denně podle toho, co zrovna na nedalekém trhu sežene. A přesně tyhle podmínky Bastilla dnes splňuje. Menu je krátké, často se obměňuje a zdi zdobí velké černé tabule s aktuálními specialitami.

I když otevírají od 11 hodin, nechybí v nabídce ani snídaňové menu podávané celý den. V nápojovém lístku najdete české i francouzské pálenky, hezký průřez armaňaky, kvalitní česká a moravská vína. A v kuchyni kraluje Jakub Maisel, opravdový kulinářský nadšenec. I když je svým založením především kuchař české kuchyně, zvládá i tu francouzskou s přehledem. Rád experimentuje, rád vaří a také rád ochutnává. Mimochodem ještě jednu zvláštnost Bastilla má – na její rekonstrukci se podíleli téměř všichni zaměstnanci restaurace, patinovali nábytek, vymýšleli dekorace, malovali obrazy…

Když se člověk pohybuje v prostředí, které spoluvytvářel, je to na jeho práci znát. V Bastille se tak dnes můžete cítit skoro jako v rodinném podniku a to je ve spojení s čerstvými sezonními surovinami a obrovskou chutí vařit poctivé jídlo za stále ještě slušnou cenu asi tím hlavním důvodem, proč byste měli do nové Bastilly na pražském Újezdě nahlédnout. Doufejme, že tohle nadšení jim vydrží co nejdéle.

Z jídelního lístku

Králičí rillettes (130 Kč)
Dokonalý předkrm, nebo pochoutka k vínu, se kterou možná budete chtít strávit celý večer. Pečený česnek kouzelně voní, domácí bagetka křupe a kousky natrhaného králíka spojené výpekem se přímo rozplývají na patře.

Králík a la moutarde (269 Kč)
Skvěle ochucený a šťavnatý králík se díky pomalé přípravě lehounce odděloval od kosti, kapustičky nezapřely absolutní čerstvost a omáčka z hrubozrnné hořčice zjemněná hustou domácí smetanou nás prostě okamžitě odzbrojila. Až jsme si ji museli přidat.

Vanilkový crème brûlée (119 Kč)
Jeden z nejpoctivějších crème brûlée, které jsem zatím ochutnal. Kombinace domácí smetany, skutečného vanilkového lusku a farmářských vajec zanechá ve vašich ústech dlouhotrvající hedvábný dozvuk. 

Restaurace La Bastille, Újezd 26, Praha 1, www.labastille.cz.