Čokoláda
Proč patří na talíř: Přestaňte hnědé pochoutce křivdit. Ano, když spořádáte dvě sladké tabulky za večer, váhový přírůstek na sebe nenechá dlouho čekat. To se ale týká především čokolád mléčných, které obsahují velké množství tuku. Mlsáním kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa svému tělu naopak prokážete skvělou službu. Dva čtverečky kakaové slasti denně totiž fungují jako účinný elixír mládí. Kakao obsahuje vysoké množství látek zvaných flavonoidy, které zamezují škodlivým volným radikálům, aby se nabourávaly do buněk a poškozovaly je. Tím chrání vaše orgány proti stárnutí. Pozor! V kakau se vyskytuje také větší množství hořčíku, který vám obrní nervy proti stresu a únavě.
Zázvor
Proč patří na talíř: Nabobtnalý oddenek se svěží, peprně citrusovou příchutí je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí asijské kuchyně a také hvězdnou bylinou tradiční čínské medicíny. Obsahuje totiž štiplavou látku gingerol a blahodárné silice, které podporují krevní oběh a vymetají z organismu bakterie. Chrání tak cévy před ucpáváním a z těla účinně vypuzují zrádné toxiny. Pravidelné pochutnávání na japonském suši nebo popíjení zázvorem ochuceného čaje vám proto dopomůže ke kůži zářící zdravím, obrněné proti celulitidě. Podle čínských lékařů vám zázvor také zalije mysl optimismem.
Ořechy
Proč patří na talíř: Ať už dáváte přednost arašídům, lískovým oříškům, nebo mandlím, jedno je jisté – jejich zobáním zásobujete tělo pořádnou dávkou vitaminu E, který vám zajistí vyhlazenou kůži, pevné nehty a bujnou kštici. Kromě „éčka“ do sebe chroupáním ořechů dostáváte také látku lecitin a kvalitní bílkoviny, které váš mozek zahltí dobrými nápady. V neposlední řadě oblažujete organismus i kyselinou listovou, která hraje důležitou roli při vzniku nových kožních buněk. V případě, že jste těhotná, dohlíží také na zdravý vývoj vašeho potomka.
Vinná réva
Proč patří na talíř: Pojídáním (pozor, jen červených) bobulí se zbavíte nejen přebytečných kil, ale zažehnáte tak i nebezpečí předčasného obsypání vráskami. Osvěžující šťávu hroznů lze totiž přirovnat k bombě nabité antioxidanty, které chrání vaše buňky před chřadnutím. Kromě toho dokáže z těla vyplavovat přebytečnou vodu a toxiny, takže vám pomůže vypořádat se s pomerančovou kůží. Zároveň vás nadopuje velkým množstvím hořčíku a draslíku, které tělu dobíjejí baterky. Pokud hroznovými kuličkami ozdobíte každou snídani, už po měsíci se vašemu tělu odlehčí a kůže se více vypne.
Ryby
Proč patří na talíř: Považujete tuk za největšího nepřítele ladných křivek? Zčásti mu křivdíte. Ten z ryb totiž obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které se nazývají omega 3 a považují se za vyhlášeného ochránce srdce a cév. Eskymáci, kteří se rybami krmí několikrát za den, ne náhodou téměř vůbec netuší, co je to infarkt. Kromě toho jsou ryby zdrojem koenzymu Q 10, tedy látky, která se podílí na ochraně a obnově kožních buněk a vláken a dodává pleti pružnost. S přibývajícím věkem však jeho přirozená zásoba v těle mizí. Zaměřte se především na ryby mořské, jako jsou třeba treska, losos a tuňák, které obsahují živin nejvíc.
Čili
Proč patří na talíř: Pálivé papričky rozdráždí nejen vaše chuťové buňky, ale oblaží také vaše i jeho tělo záchvěvy hříšné vášně. Papričky prokazatelně podporují chuť na sex, a tím vám v krvi zároveň zvedají hladiny dobré nálady a štěstí. Kromě toho podporují trávení a zrychlují metabolismus, takže po jídle kořeněném čili vaše tělo mnohem rychleji spaluje. Do svého jídelníčku proto zařaďte některé z pochoutek mexické nebo thajské kuchyně, jež jsou zálibou v pálivých papričkách proslulé.