16. října 2016
 | 
Foto: Shutterstock
Neodolatelně dobré! Ideální k nedělnímu mlsání.

INGREDIENCE

150 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
40 g pískového cukru
3 žloutky
1 vanilkový lusk
150 g jahod
4 lžíce krupicového cukru na karamel
4 lžíce čerstvě nastrouhaného kokosu

POSTUP

1. V míse ušleháme smetanu, mléko s cukrem a žloutky do pěny. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme zrníčka, přidáme je do vaječné pěny a promícháme.

2. Jahody omyjeme a odstraníme okvětí. Rozkrájíme je na čtvrtiny a rozdělíme do dvou žáruvzdorných misek nebo varných sklenic. Na jahody nalijeme žloutkový krém (misky naplníme jen do tří čtvrtin). Pak dáme nádobky s krémem do pekáče naplněného do poloviny horkou vodou (měla by dosahovat skoro k okraji misek) a pečeme 35 minut v troubě při 100 °C.

3. Poté je vyndáme z trouby a krém necháme vychladnout. Pak povrch zasypeme cukrem, vložíme pod rozehřátý gril a necháme cukr roztavit na karamel.

4. Horký krém můžeme ještě ozdobíme čerstvě nastrouhaným kokosem a můžeme podávat.