Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

JEDEN DEN S DUŠÍ A BŘICHEM ITALA

  13:47aktualizováno  24. března 2019 18:38
Kolik druhů znáš těstovin, tolikrát jsi Italem...Není těstovina jako těstovina.

Těstoviny se zabydlely v mnoha našich domácnostech i restauracích, ale jejich domovinou je Itálie. A tradiční italské těstoviny máme nejraději. Jenže to by bylo příliš jednoduché a velmi neitalské, aby se řeklo italské těstoviny a všem bylo jasné, o co jde. Naopak. Co deset kilometrů napříč Itálií, to desítky jiných receptur a jiných druhů pasty. 

Bez těstovin ani ránu

Těstoviny tvoří základ italské kuchyně a první záznam o nich se datuje do 1. století našeho letopočtu. V Apiciově knize se popisuje příprava sekaného masa nebo ryb, které byly zabaleny těstovinami lasagne. O pastě se ale také traduje historka z 13. století s Marcem Polem, který je měl do Itálie přivést z Číny. Tam viděl přípravu nudlí, samozřejmě z rýžové mouky. Receptura se pak mohla adaptovat na evropské podmínky s pšeničnou moukou a teprve Italové jim dodali nespočet tvarů a velikostí.

V Aldente vědí jak na těstoviny

Základ italské pasty, kterou prozradil šéfkuchař restaurace Aldente, je vaječná melange, farina di semola, tedy hladká mouka z tvrdé pšenice a voda, to vše ve správném poměru. Uvařit si je pak můžete čerstvé nebo sušené, ale nenechte se mýlit, co je čerstvé nemusí být automaticky lepší. V případě těstovin hraje velkou roli kvalitní surovina a druh pasty. Dlouhé druhy jsou lepší v sušené podobě, kdy se snáz odhadne doba vaření na skus.

 

1000 a 1 druh pasty

Nebyli by to Italové, kdyby i v těstovinách nebyl aspoň trochu zmatek. Spaghetti, spaghettini, bucattini? Že vypadají všechny stejně? Téměř ano, ale odlišuje je jejich tloušťka, spaghetti jsou tenké, spaghettini ale ještě tenčí, bucatini jsou zase duté. Penne a rigatoni vás taky matou? U těch je zase jediný rozdíl šikmá hrana u penne versus rovná u rigaton. Šířkou nudlí se liší tagliatelle a fettuccine, kdy širší nudle jsou fettuccine. Paparadelle jsou také široké nudle, ale pozor, tentokrát smotané do klubíčka.

Krátkými a dlouhými těstovinami to ale nekončí. Co třeba ty plněné? Dáte přednost mezzelunne ve tvaru půlměsíce nebo čtvercovým raviolům? A nezmínit bramborové těstoviny by byla křivda proti Římanům. V okolí Říma se totiž nevyhnete oblíbeným gnocchi, tedy ňokům. A i ty se dělí podle velikostí nebo třeba toho, jestli mají hladký povrch nebo vroubkovaný třeba od vidličky.

Italská kuchyně vyniká svojí jednoduchostí a efektivností kvalitních surovin ve svých receptech. Na rozdíl od toho vyznat se ve všech druzích pasty je, upřímně řečeno, téměř nemožné. A nebojte, ani Ital neví vše. Ideální řešení se ale nabízí samo, běžte a vyražte do restaurace a objevujte těstoviny na vlastní pěst.

 

Tedy pokud chcete ochutnat pravé italské těstoviny, pastu restaurace Aldente je správná volba.

Šéfkuchař Giovanni Andrea Bernardini se naučil vařit v restauraci svého tatínka ve městě Sarzana v okrese La Spezia. V Aldente vaří výhradně italskou kuchyni a kladou největší důraz na čerstvost a kvalitu surovin. Těstoviny jsou stejně jako v Itálii číslo jedna: “ říká Giovanni Nejoblíbenější jsou spaghetti s mořskými plody, s bazalkovým pestem nebo carbonara. Vyrábíme si ale i další druhy včetně plněné pasty nebo bramborových noků,“ dodává Giovanni.

Italové jsou „požitkáří“ a o tom to je!

Doporučujeme z jídelního lístku: 

TAGLIATELLE S KREVETAMI, ČERSTVÝMI RAJČÁTKY A BAZALKOU

MALTAGLIATI S KACHNÍM RAGÚ

HOVĚZÍ TAGLIATA  NA ROZPÁLENÉ PÁNVI SE ZELENÝM PEPŘEM, ROZMARÝNEM A OPEČENÝMI BRAMBORY

Více na www.aldente.cz

  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

I mládí potřebuje péči. Čím obohatit kosmetický arzenál po dvacítce

Pravidelná skin care rutina je důležitá i pro mladou pleť. Mnoho z nás si myslí, že dokud se na pleti neobjevují první...

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Pleť si zaslouží jen to nejlepší. I v noci, kdy odpočívá

Zdravá a krásná pleť vyžaduje pravidelnou a hlavně správnou péči. Každý večer byste tak měla kromě čištění zubů věnovat...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...