6. srpna 2018
 | 
Foto: Shutterstock.com
Děláte vše proto, abyste měla sněhobílý úsměv. Pak si ale dejte pozor i na to, co jíte:

Uměle přibarvovaná jídla

Buďte hned ostražitá u potravin, které září všemi barvami –  jako jsou sladkosti, zmrzlina (například teď velmi oblíbená černá nebo modrá „šmoulí“). Pozor si dávejte na příliš barvené limonády nebo dokonce některé iontové nápoje, ale i na kečup. Jejich umělá barviva totiž působí na sklovinu a pokud je jíte často, budou vaše zuby žlutější. Mělo by vás varovat už to, že máte při jejich konzumaci zabarvený jazyk. 

Citrusové plody

Pozor si dávejte také na to, co je příliš kyselé. Například citrusové plody naleptávají na zubní sklovinu. Jen si schválně po pití citrónové štávy přejeďte jazykem po zubech – jsou hrubější a citlivější. Sklovina se narušuje a hrozí nejen riziko kazů, ale také ztráty barvy. Pozor si dávejte i na časté pití fresh džusů, které jsou pro zuby velmi agresivní. 

Lesní a zahradní ovoce

Jsou tak výborné a zdravé, ale pro zuby jsou pohromou: borůvky, maliny, černý  a červený rybíz, višně a ostružiny – toto všechno ovoce zanechává tmavé skvrny na zubech a přispívá k jejich zbarvení. Neříkáme, že byste je jíst neměla, ale všeho s mírou a nikdy ne po tom, co si jakýmkoliv způsobem zrovna bělíte zuby. 

Bílé víno

Ne, nespletli jsme se. Že červené víno barví zubní sklovinu je známé – obsahuje totiž tmavé pigmenty. Ale bílé? Ano. Pokud často pijete bílé víno, budou vaše zuby jestě zašedlejší. Kyseliny, které totiž víno obsahuje, způsobují malé trhliny v zubní sklovině.

Zelený čaj

Stejně tak, jako barví zuby káva a černý čaj, tmavnutí způsobuje i velmi zdravý, zelený čaj. Obsahuje totiž taniny, které ulpívají na zubech. Má jich v sobě sice méně, než černý čaj, ale přesto, pokud ho pijete často a ve velkém množství zuby zabarví. Nejméně zuby barví čaj bílý. Dobrou zprávou ale je, že pokud budete pravidelně chodit na dentální hygienu, skvrny se pískováním dají dobře odstranit.