To, co si po ránu dám k jídlu, ovlivní nejenom moji celodenní energii, ale i jak se mi bude běhat. Jak tedy snídat správně, aby byl výkon co nejlepší?
Bez pečiva
Před pěti lety jsem přestala jíst pečivo. Nemám žádnou bezlepkovou dietu, ani nepotřebují hubnout. Prostě mi to nedělalo na zažívání dobře. Jenže když si k snídani nemůžete dát celozrnný chleba, ani housku, je to o dost těžší si vybrat, co pak budete jíst. Jenže mám ráda slané snídaně a tak jsem začala snídat luštěniny. Vařenou čočku se zeleninou. Krásně zasytila a i když mnozí říkají, že by to nedali, mně to vyhovovalo. Ovšem do doby, než jsem začala aktivně běhat.
Sacharidy nejsou zlo
Luštěninové snídaně mi prostě energii na večerním tréninku nedodaly - byla jsem pomalá a nešlo to. Začala jsem přemýšlet, kdy se mi nejlépe běhá a co ráno jím. Vyšlo mi že to jsou snídaně s ovesnýma vločkama. Mnozí si myslí, že je to sacharidová bomba, ze které se tloustne. Jenže když vydáváte energii, tak sacharidy potřebujete.
Já vločky jím jako ovesnou kaši nebo jako müsli s jogurtem a ovocem. A opravdu, začalo to fungovat. Energie z vloček se mi postupně uvolňovala a i večer se běhalo dobře. Ovesné vločky jsem časem nahradila za špaldové, fungují mi stejně, ale jsou zdravější.
Moje domácí müsli
Balení velkých špaldových vloček smíchám s chia semínky, drceným lněným semínkem, se slunečnicovými semínky, sušenými nakrájenými (nesířenými) meruňkami a švestkami. Když energie potřebuji (třeba na závod) víc, k jogurtu s müsli, s banánem a hroznovým vínem ještě přidám datlový sirup.
A nebojte se, pokud cvičíte, nepřiberete. Samozřejmě by se snídaně taky neměla přehánět a postačí vám 4 velké vrchovaté lžíce vloček a pokud zrovna ten den nesportujete, místo banánu si do jogurtu přidejte jablko nebo jahody, které nemají tolik kalorií.