Gurmánskou pochoutku, kterou zbožňuje celý gastronomický svět, můžete aktuálně až do konce listopadu ochutnat v italských restauracích Aldente a Alforno. Speciální nabídka je postavená na prvotřídních bílých lanýžích z oblasti Piemonte, které doprovází jednoduché pokrmy. Chuť lanýžů je v hlavní roli.
Ochutnejte hvězdu světové gastronomie
Slavný znalec a labužník Brillat-Savarin nazval lanýže „diamantem kuchyně“. V gastronomii se jedná o nejoceňovanější pochoutku, jejíž hlavní sezona přichází právě na podzim. Od října do listopadu rostou ty nejlepší bílé lanýže ve vyhlášené italské oblasti Piemonte. Přesně ty můžete v dnešních dnech ochutnat v italských restauracích Aldente nebo Alforno na speciálním menu.
„Bílé lanýže z Piemonte jsou vlastně nejdražší houbou na světě. Jejich chuť a vůně je výraznější než černých, navíc jsou i vzácnější. To se samozřejmě promítá i na ceně, a proto je v Piemonte, ale i u nás v restauraci, zvykem je strouhat na pokrm přímo před hostem a na váhu,“ říká k lanýžové nabídce manažer restaurace Aldente Antonín Škrabánek.
Žádné komplikace
Čím náročnější je lanýže najít, rostou hluboko pod zemí a vyčichat je dokážou jen prasata nebo cvičení psi, tím jednodušší potřebují následnou úpravu. Mezi kuchaři platí jedno základní pravidlo, a to kombinovat lanýže s úplně základními pokrmy. V Aldente připravují například těstoviny Agnolotti plněné lanýžovým pecorinem na přepuštěném másle nebo Carpaccio z vepřové panenky v úpravě sous vide s lanýžovým olejem a ricottou. Důležité je nechat vyniknout typickou chuť lanýže.
„Chuť lanýže se dá těžko popsat, nedá se k ničemu přirovnat, jednoduše ho musíte ochutnat. Naši dodavatele jezdí na největší lanýžový trh v Albě. Nejlepší kusy se vybírají podle čichu a hmatu. Dobrý lanýž by měl být tvrdý a vlhký,“ říká o delikatese Antonín.
Kromě kombinací s těstovinami nebo masem Italové využívají lanýže i do dezertů nebo na pizzu. Typickou pochoutkou je Pizza Tartufata, jejíž základ tvoří ricotta, drůbeží játra, rukola, grana padano a samozřejmě lanýže. Tu v těchto dnech pečou v restauraci Alforno a komu by k obědu nebo večeři přeci jen stačila, může si dát čokoládový dort s lanýži, vanilkovou omáčkou a želé ze zelného čaje.
Víno z regionu
A co si k lanýžům dát za skleničku? V Aldente by vám Antonín jednoznačně doporučil vína z Piemontu, konkrétně …
Ochutnávky MENU …
ALDENTE – bílé LANÝŽE
Předkrm: Carpaccio z vepřové panenky v úpravě sous-vide, zakápnuté lanýžovým olejem s ricottovým dipem
Těstoviny: Agnolotti plněné lanýžovým pecorinem na přepuštěném másle, Krémové risotto s bílými lanýži, šalotkou a vínem
Hlavní chod: Jehněčí kotletky v petrželové strouhance s pastiňákovo-lanýžové pyré
Bílý lanýž: 1gr. / 261,-
ALFORNO – černé LANÝŽE
Polévka: Krém z pečených brambor s celerovým chipsem a lanýžovým olejem
Hlavní chod: Domácí tagliatelle s čerstvou salsicciou, černým lanýžem a restovanou zeleninou
TIP Pizza: TARTUFATA: Ricotta, Ragu' di Fegatini (...drůbeží játra), Rukola, Grana Padano, Salsa Tartufata (lanýže)
Dezert: Čokoládový dort s lanýži, vanilkovou omáčkou a želé ze zeleného čaje
Lanýž černý 1gr. / 58,-
Více na www.al –dente.cz, www.al-forno.cz