Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro děti to nejlepší!

  4:06aktualizováno  24. března 2019 18:44
Máte děti? Chcete jim dopřát zábavu, která je zcela naplní?

Nechcete se dočkat toho, že by je ve třinácti letech přivedla domů městská policie opilé? Chcete, aby přesto mohli vyrůstat v partě kamarádů, kde je hodně znát soudržnost i soupeření? Dejte jim koníčka na hodně, hodně dlouhý čas.

O tomhle ví své třeba Michal, otec dnes devítiletého Dominika Starosty. Od chvíle, kdy synek udělal první kroky, měl díky tátovi a dědovi vždy po ruce něco s koly nebo kolečky. Tu odstrkovadlo, jindy šlapací autíčko, později elektrickou čtyřkolku, kterou ve čtyřech letech vyměnil za benzínovou. Jak rostl (rychle, jak už to u dětí bývá), dovoloval si se svými jezdícími hračkami čím dál odvážnější kousky, až to tátu donutilo se zamyslet nad jeho bezpečností. Otázkou bylo, kde a s čím jezdit.

Motorka? To ne, spousta dětských jezdců na motocyklech má nepříjemné vzpomínky na ordinace chirurgů a ortopedů, někteří dokonce s trvalými následky. Motokára? Ta je sice stabilnější, ale stále to, co se týče bezpečnosti při závodech, ještě není úplně ono, takže také zavrženo. Logickým uvažováním padla volba na autocrossovou bugynu. Tam je jezdec obklopen solidní rámovou konstrukcí, upnut čtyř a vícebodovými pásy do bezpečnostní sedačky, oblečen do nehořlavé kombinézy a to vše doplňuje helma a krční límec. To je ono! Navíc proč se prohánět po prázdném parkovišti nebo louce sám, když v bandě stejně starých kamarádů je to větší prča? Tak se poprvé objevila myšlenka na závodění. 

 


Hned ale vyvstala druhá otázka: od jakého stáří může takové dítko závodit? V nejnižší kategorii Racer Buggy 160 s výkonem motoru kolem 5,5 HP již od pěti let. I jal se starostlivý tatík shánět stroj, ve kterém by chlapec už od útlého věku začal dobývat vavřínů. To se za nějakou chvíli povedlo, takže po pár týdnech seznamování se s novým speciálem se Dominik vrhl do prvního závodnického pokusu. Sice mu do pátých narozenin ještě pár měsíců chybělo a mezi konkurencí byli i závodníci podstatně starší (i devíti či desetiletí), ale díky pochopení pořadatelů autocrossového amatérského seriálu Kosice Cup mu byla udělena výjimka a tudíž v dubnu 2012 mohl poprvé odstartovat do soutěžního klání.

 


Z tohoto prvního startu byla nakonec třetí příčka, ve druhém závodě druhá a nakonec Domík celý pohár ve své třídě vyhrál. V dalším roce svůj titul potvrdil a jako překvapení i putovní pohár pro závodníka s největším ziskem bodů napříč všemi kategoriemi. Díky tomu, že dosáhl šestého roku věku, mohl pro svou třetí závodní sezónu přestoupit o třídu výš, do kategorie Racer Buggy 125, jejichž motory mají už kolem 25 HP a dosahují na trati rychlosti až 100 km/h.

Tam je už konkurence o poznání větší, jezdci jsou zkušenější a i na technice je vidět, že je vše o něco dál. Po urputných bojích na tratích zvučných jmen (Humpolec, Nová Paka, Poříčí nad Sázavou, Sedlčany nebo Žamberk), ale i méně známých jako třeba domovská trať seriálu v Kosicích u Chlumce nad Cidlinou zakončil Dominik Starosta svůj první rok v nové kategorii, jinak celkově třetí stylově – třetím místem v Kosice Cupu ve své divizi.

Do dalšího roku se pak po poradách rozhodl tým přezbrojit, takže došlo k obměně bugyny za jiný typ stejné třídy. Nové auto pak disponuje jednak zcela jiným rámem a podvozkem, díky čemuž se razantně změnily (k lepšímu) jízdní vlastnosti, ale také motorem Yamaha 125 ccm, kterému předchozí Honda naprosto nemohla konkurovat.

 


Po zkušenostech s ježděním ve stopětadvacítkách se také rozhodlo, že Domík nepojede jen amatérský, i když jinak výborný Kosice Cup, ale souběžně s ním i Mistrovství ČR v autocrossu. To už je ovšem zcela jiná liga. Závodů se účastní jezdecká i technická elita republiky a díky tomu, že mistrovství je vypsáno jako mezinárodní, není výjimkou start zahraničních jezdců. Mnozí by se takovéhle výzvy zalekli, ne však náš oranžovo modrý blesk se sedmnáctkou na kapotě. Bez sebemenšího náznaku respektu ke známějším jménům vtrhl do seriálu MMČR jako velká voda. Již v prvním závodě v Humpolci si vybojoval druhé místo, které průběžně držel celý ročník. Díky tomu si pak na slavnostním vyhlášení vítězů mohl převzít pohár vicemistra ČR pro rok 2015.


 


Třešinkou na dortu pak bylo celkové vítězství i v Kosice Cupu v tom samém roce. Suma sumárum: 9 let věku, 4 roky závodění, 3x první a 1x třetí místo v amatérském poháru a hned při první účasti v domácím vrcholném podniku titul vicemistra republiky. Co víc si přát?

Prý asi hodně. V letošní sezóně by prý Dominik rád dosáhl na mistrovský titul ve třídě Racer Buggy 125, v dalších letech by se potom chtěl popasovat s třídou Racer Buggy 250 (kolem 50 HP) a dále pak s Junior Buggy (600 ccm, až 150 HP, 4x4), později s Buggy 1600 (1600 ccm, až 230 HP, 4x4) a nakonec s královskou třídou Super Buggy (4000 ccm, až 530 HP, 4x4).


Na to všechno má obrovskou spoustu času, neboť závodit se v autocrossu dá ještě dlouho v důchodu. Důkazem toho je i nestor českého autocrossového sportu, Jaroslav Hošek, který se letos dožívá 71 let a i dnes ve čtyřlitrech dává po čertech zabrat i dvacetiletým jezdcům.

Jak se letos bude dařit nejen Dominikovi, ale i všem ostatním jezdcům, se můžete přijít podívat na vlastní oči. Kdy a kam si na závody zajet se dovíte na stránkách www.domisracingteam.cz, www.kpmkosice.cz nebo www.autokrosar.cz.

Osobní zážitek se nedá nahradit povídáním, fotografiemi ani videozáznamy, takže neváhejte a obětujte jeden nebo více víkendů bojům s vůní benzínu. Míst konání závodů je dost po celé republice, takže si vhodné místo může vybrat každý, kdo bude jen trochu chtít. Pro ty, kteří opravdu, ale opravdu nemohou, zachytíme průběh této sezóny v dalších článcích.

  • Nejčtenější

Nejde jen o komunikaci. Omyly a chyby, které nám ničí vztah

Nikdo nevstupuje do partnerství s tím, že dříve či později skončí. Přesto se dnes polovina párů rozvádí. Lidé spolu...

Rozluštěte tajnou řeč vaší rtěnky. Odstín i tvar prozradí vaši povahu

Můžete být vášnivá, klidná nebo romantická. A může to jít poznat na první pohled. Rty, tedy přesněji barva vaší rtěnky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pleť si zaslouží jen to nejlepší. I v noci, kdy odpočívá

Zdravá a krásná pleť vyžaduje pravidelnou a hlavně správnou péči. Každý večer byste tak měla kromě čištění zubů věnovat...

Pořád v pohybu? Pořiďte si na cvičení nový outfit, namotivuje vás

Jestli vás ještě nepřešla novoroční motivace a stále pravidelně cvičíte, určitě si zasloužíte za odměnu nějaký nový...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I mládí potřebuje péči. Čím obohatit kosmetický arzenál po dvacítce

Pravidelná skin care rutina je důležitá i pro mladou pleť. Mnoho z nás si myslí, že dokud se na pleti neobjevují první...

Jak na praní i úklid? Tipy, které vám ušetří čas v domácnosti

Nechcete přece trávit celou věčnost s prachovkou či s kbelíkem a mydlinkami. Máme pro vás pár jednoduchých vychytávek,...

Kdy jsou banány nej? Nezralé pro cukrovkáře, hnědé jako zdroj energie

Můžou být zelené, dokonale žluté nebo už pokryté hnědými skvrnami. Vychutnejte si banány ve správný čas. Kdy ale...

Jste roztleskávačka, nebo básnířka? Povaha ukáže, jak prožíváte štěstí

Lidé jsou různí a různě také prožívají emoce. Ale každý se může naučit, jak žít šťastně. Ke kterému typu šťastlivců...

Ananas je plný zdraví a chuti. Pomáhá zhubnout a prospívá i kloubům

Pověst tohoto exotického ovoce poněkud zkazila zkušenost mnohých s konzervovaným ananasem. Čerstvý ananas nemá ale s...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...