Tahle sladká mlsota vládne světem! Každý jí dělá trochu jinak a s různými příchutěmi, a proto vás nikdy neomrzí! Zkuste si doma udělat svůj vlastní.
Budete potřebovat:
125 g máslových sušenek
50 g měkkého másla
600 g sýru lučina (může být i jiný krémový sýr)
3 lžíce hladké mouky
2 pytlíky vanilkového cukru (pro výraznější chuť vanilky použijte lusk)
2 vejce
200 g zakysané smetany
300 g rozpuštěné bílé čokolády
6 karamelek (předem si je nahrubo nasekejte)
1 konzervu salka
Postup:
Zavřenou konzervu salka ponořte do vroucí vody a nechte 2, 5 hodiny vařit (průběžně dle potřeby dolévejte horkou vodu). Poté nechte vychladnou, aby karamel dobře ztuhl.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Sušenky a rozmaštěné máslo rozmixujte dohromady. Směs pak vtlačte do formy, pečte 10 minut. Po upečení stáhněte teplotu na 140 stupňů a korpus nechte odležet.
Sýr, mouku a vanilkový cukr (nebo extrakt) společně prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu, vejce, salko a rozpuštěnou čokoládu. Vše pak smíchejte dohromady.
Nasekané karamelky nasypte na hotový korpus a celé přelejte smíchanou směsí. Pečte cca 40 minut – než se náplň zpevní.
Hotový dortík pak můžete nazdobit karamelem nebo čokoládou.
Dobrou chuť!