INGREDIENCE
1 l domácího kuřecího vývaru
2 lžíce olivového oleje
6 plátků parmské šunky nakrájené na proužky
1 najemno nasekané cibule
3 stroužky rozdrceného česneku
400 g rýže Arborio
330 ml světlého piva
60 g nastrouhaného parmazánu
130 g nastrouhaného sýru čedar
1 lžičky kajenského pepře
sůl na dochucení
Kuřecí vývar:
1 skelet kuřete
2 mrkve
1 cibule
2 kořeny petržele
1 kořen celeru
3-4 řapíkaté celery
1 kedlubna
1 pórku
1 stroužek česneku
pár lístků čerstvé listové petržele
1 rajče
1 chilli paprička
3-4 bobkové listy
hrst barevného pepře
sůl
POSTUP
Příprava kuřecího vývaru:
Vše dobře umyjte – zeleninu nakrájejte a dejte do hrnce s vodou, totéž udělejte s kuřecím skeletem, kořením a bylinkami. Přiveďte k varu a poté vařte 1-2 hodiny na mírném ohni. Sced’te a máte nádherný vývar nejen na rizoto. Pokud si ho budete chtít dát jako polévku, stačí přidat trochu soli.
Příprava rizota
1. Dejte vývar do středního hrnce a lehce zahřejte na mírném ohni. Ve velké pánvi na dvou lžících olivového oleje orestujte parmskou šunku, přidejte cibuli, opékejte zhruba 2-3 minuty a poté přidejte česnek na půl minutky.
2. Jakmile česnek pustí svoje aroma, vmíchejte rýži (nevařenou) a párkrát promíchejte, než přidáte světlé pivo. Opět míchejte, aby rýže pivo rovnoměrně absorbovala.
3. Pomalu přilévejte vždy po jedné naběračce vývar do pánve a nezapomínejte míchat. Jakmile přidáte jednu naběračku, dejte čas rýži projít jemným varem a vývar plně vsáknout, poté přidejte další a opakujte, dokud rýže nebude uvařená.
4. Přidejte parmazán, sýr čedar, sůl a kajenský pepř a dobře promíchejte.
Tento recept pro všechny milovníky piva připravila food cosmobloggerka Irena z blogu BohemianFoodie.com. Více receptů naleznete na www.love-beer.cz