6. března 2019
 | 
Foto: Emco
Ta nejlepší jakou jste kdy jedli!

Není tomu tak dávno, kdy se cereálie začaly snídat. Ještě méně času je tomu, kdy se začaly snídat u nás v Čechách.

Kdybyste na konci 19. století nahlédli Američanům do talířů se snídaní, tak byste se možná podivili. Ranní zdroj energie se v té době sestával primárně z proteinů a celodenní stravování bylo založené na sušeném či čerstvém mase. Od roku 1861 zde zuřila válka Severu proti Jihu, neobdělávané sady a farmy následkem konfliktu chřadly a nasolené hovězí bylo pro vojáky nejjednodušší alternativou k snědku. Jedním z následků tohoto praktického stravování byly ale táhlé zažívací potíže a bolesti, se kterými si mnoho lékařů nevědělo v té době rady. Pokrokový lékař James Caleb Jackson však pro své pacienty potřeboval vyváženější stravu. Jednoho dne ho napadlo z grahamové mouky vyrobit granulované pelety, které přes noc nechával nasát vodou, aby změkly a byly ráno podávány k snídani jeho pacientům. Blahodárný účinek se na jejich zažívání projevil téměř okamžitě a dá se říci, že první ranní cereálie tak byly na světě. Corn flakes, které si dnes vybavíme pod pojmem cereální snídaně, začal jako první vyrábět John Harvey Kellogg na konci 19. století.

Do pádu železné opony u nás snídaňové cereálie prakticky nikdo neznal. Po revoluci se však situace začala pomalu měnit, protože s nápadem začít k nám dovážet kvalitní cereálie přišel Zdeněk Jahoda, zakladatel rodinné firmy Emco. A 7. březen se tak stal dnem cereálií, proto jsme pro vás také připravili recept na skvělou ovesnou kaši.

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesný vloček EMCO
  • 250 ml hrnku mléka nebo vody
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 velká hruška
  • 5 lžic kokosového cukru
  • Vrchovatá hrst loupaných mandlí

Postup:

Hrušku si upečeme den předem. Ideální je upéct dvě, tři najednou a potom je použít do více snídaní. Hrušku rozpůlíme, položíme do pekáčku, podlijeme půl deci vody a posypeme dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjeme víkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C, na 40 minut.

Do hrnce nasypeme vločky a kokos. Opražíme nasucho, až kokos začne pěkně vonět. Z opražené směsi si dáme bokem 4 lžíce, na posypání kaše. Zbytek zalijeme mlékem a ochutíme zbylým kokosovým cukrem. Promícháme, vaříme na mírném plameni asi 2 minuty a poté plotnu úplně vypneme. Na suché pánvičce opražíme nasekané mandle.

Hotovou kaši dáme do misky, nahoru hrušku, z které jsme lžící lehce vydlabali jadřinec. Posypeme křupavými vločkami a opraženými mandlemi. Zalijeme sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek. Ihned podáváme.