Základem každého pečiva je samozřejmě mouka. Pro přípravu bezlepkových koblih se nejlépe hodí pohanková.
Ingredience
250 g másla
200 g třtinového cukru
3 lžíce rumu (nebo citrónové šťávy)
4 vejce
350 g pohankové mouky
1 a půl lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
140 g džemu - doporučujeme džem z jahod a portského vína, který ručně vyrábí SMOT
Postup
1. Oddělíme žloutky od bílků a v míse kuchyňského robotu necháme vyšlehat změklé máslo s cukrem, žloutky a rumem. Pokud chceme dosáhnout toho, aby koblihy působily svěže, můžeme přidat i trochu citronové šťávy, nebo citronovou kůru.
2. Ve druhé fázi přidáme do vzniklé směsi sypké přísady, tedy mouku, jedlou sodu a skořici. Plochým šlehačem vytvoříme polotekuté těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do něj na závěr opatrně vmícháme. Těsto pak rozdělíme na malé koblížky a ty naplníme džemem.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 180° a to asi 25 až 30 minut. Pro ještě vláčnější výsledek lze formu vymazat máslem.
4. To nejzábavnější na koblihách přijde po jejich upečení a vychladnutí. Stačí už jen osladit.