INGREDIENCE
260 g máslových sušenek
150 g másla
vanilkový lusk / přírodní vanilková esence
600 g cream cheese / mascarpone
200 g creme fraîche (vysokotučná zakysaná smetana)
cca 200 g pudrového cukru (podle chuti)
150 g čokoládových vajíček
POSTUP
1. Zda použijete mascarpone nebo cream cheese nechám zcela na vás. Na krémovém sýru někomu občas vadí přirozená slanost, na mascarpone zase mastnost. Můžete použít i kombinaci, pouze dbejte na to, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu, jinak se srazí.
2. Nejdříve si připravte korpus. Sušenky rozdrťte najemno (válečkem v pytlíku, paličkou v misce, v mixéru..), máslo nechte rozpustit v rendlíku a smíchejte dohromady. Rovnoměrně naneste do formy, upěchujte rukama a dejte ztuhnout do lednice minimálně na 1 hodinu.
3. Krémový sýr / mascarpone a creme fraîche vyšlehejte v robotu (balonová metla) nebo ručním šlehačem dokud se nespojí (trvá to max. 3 minuty, nesmí se přešlehat). Přidejte vanilkovou esenci / semínka z vanilkového lusku a nasekaná čokoládová vejce (část celých vajíček si uschovejte na ozdobu). Už jen ručně promíchejte. Na závěr postupně přidávejte cukr – oslaďte podle chuti. Směs naneste na ztuhlý korpus a dejte zpět do lednice. Nechte ztuhnout ideálně přes noc nebo alespoň 3 hodiny. Až budete cheesecake vyndávat z formy, doporučuji nahřát strany, půjde to samo. Formu můžete také vyložit pečícím papírem nebo fresh fólií.
4. Před podáváním dortík ozdobte celými vejci.
Tento recept připravila Cat & Cook