28. prosince 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Trifle jsou tradičním anglickým dezertem. A budou vám hrozně chutnat, vyzkoušejte!

INGREDIENCE

200 g cukrářských piškotů
Kvalitní šlehačka ve spreji
Perníkové brownie (recept dále)
Čokoládový pudink (recept dále)
Karamelové mascarpone (recept dále)
Pekanové (či jiné) ořechy
Sladký popcorn na ozdobu (např. kokosový)

Perníkové brownie

115 g másla
220 g min. 70% čokolády
200 g třtinového nebo tmavého muscovado cukru
2 vejce (vel. L)
Lžička přírodního van.ilkového aroma
1 lžíce perníkového koření
30 g hl. mouky
Hrst nasekaných oříšků (pekany, vlašské)
Špetka soli

Čokoládový domácí pudink

750 ml mléka plnotučného
68 g kukuřičného škrobu
3 – 4 lžíce třtinového cukru
1 žloutek z velkého vejce
2 lžíce holandského kakaa

Vanilková šlehačka

500 ml šlehačky 30 – 40%
Semínka z 1 vanilkového lusku
1 lžíce moučkového cukru
Mascarpone s karamelem
500 g mascarpone
300 g slaného karamelu M&S

 

POSTUP

1. Perníkové brownie: Troubu si předehřejte na 165 stupňů. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu. Až bude směs rozpuštěná a spojená, sundejte z ohně a přidejte cukr, vejce a vanilku. Pokud používáte ořechy, přidejte je teď. Řádně promíchejte a přidejte sůl a mouku. Tu jen lehce vmíchejte stěrkou. Pečte ve střední části trouby asi 40 minut. Pozor, brownie by nemělo být zcela dopečené, ale pěkně vlhké uvnitř.
2. Čokoládový domácí pudink: Většinu mléka si ohřejte v kastrůlku. Část studeného mléka si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, škrob a žloutek. Když se mléko bude blížit varu, přilijte k němu směs se škrobem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, není zapotřebí ho dlouho převařovat. Hustotu můžete případně doladit mlékem. Pudink přelijte do mísy a přikryjte fresh fólií tak, aby se dotýkala pudinku (musí se na něj přilepit). Zabráníme tak vytvoření škraloupu. V tomto stavu ho nechte zcela vychladnout.
3. Vanilková šlehačka: Do vychlazené mísy nalijte smetanu a přidejte semínka z vanilkového lusku. Šlehejte ručně metlou, ručním šlehačem nebo ve stolním mixéru střední rychlostí asi jednu minutu. Až bude šlehačka trochu hustá, přidejte cukr a šlehejte, dokud se nezačnou tvořit špičky. Buďte opatrní, ať šlehačku nepřešleháte.
4. Mascarpone s karamelem: Mascarpone lehce promíchejte lžící a přidejte slaný karamel. Nemíchejte moc dlouho, aby se směs nesrazila.
5. Do velké sklenice (cca 4 litry) nebo do 15 malých postupně naskládejte na kostičky nakrájené brownie, pudink, krém, šlehačku, oříšky a vanilkovou šlehačku. Nakonec ozdobte šlehačkou ve spreji a popcornem.

Tento recept připravila Cat & Cook