Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

We love food: Steak s hranolky ze sýra halloumi

  12:40aktualizováno  24. března 2019 17:21
Život je moc krátký, abychom jedli špatné věci!

| foto: marksandspencerfood.czBauer Media

INGREDIENCE

2 libovolné vyzrálé steaky (každý cca 250 g)

Olivový olej

20 g másla

Sůl, pepř

400 g sýra Halloumi

250 ml arašídového nebo řepkového oleje

Řecký jogurt

Harissa či sriracha podle chuti

Granátové jablko, máta na ozdobu

 

POSTUP

1. Maso vyndejte z lednice i obalu minimálně jednu hodinu před grilováním, musí mít pokojovou teplotu, když jde na gril. Jinak by utrpělo teplotní šok a bylo by tvrdé a suché.

2. Jogurt osolte a opepřete a ve skleničce či misce volně smíchejte s harissou či sriracha omáčkou. Pokud nemáte rádi ostré, jogurt ochuťte například jen bylinkami.

3. Sýr nakrájejte na silnější hranolky a otřete kuchyňskou utěrkou. Olej rozehřejte na vyšším plamenu a sýr smažte dozlatova. Oleje by mělo být v hrnci tolik, aby sýr plaval, je proto lepší použít úzký vyšší hrnec. 400 g sýrových hranolek budete smažit asi na 3 – 4 „štace“.

4. Gril rozpalte přibližně na 250 stupňů. Maso lehce pokapejte olivovým olejem a promněte v rukou, musí být obalené ze všech stran, ale olej by z masa neměl kapat, jinak by se gril vznítil. Položte ho na mřížku a opékejte, dokud se maso samo nepustí. Poté otočte kleštěmi (hlavně do něj nikdy nepíchejte, jinak vyteče šťáva) a opékejte ideálně na medium rare, cca 3 minuty. Teploty jsou uvedeny níže. Na grilování si určitě kupte vpichový teploměr a kontrolujte teplotu jako profík! Steak vyndejte z grilu (kleštěmi, bez píchání), přendejte na hlubší talíř, položte na něj kostičku másla a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout (toto je nezbytný krok, aby se v mase vyrovnaly všechny šťávy, v opačném případě by všechna šťáva vytekla ven a váš steak by byl suchý). Maso řádně osolte, opepřete.

5. Hranolky nandejte na talíř a ozdobte granátovým jablkem a mátou. Podávejte s vaším oblíbeným steakem a ochuceným jogurtem. Jíst je ale můžete samotné bez masa nebo s bramborami místo „českého smažáku“.

6. Propečenost hovězích steaků

51 stupňů rare

54 – 56 stupňů medium rare

61 stupňů medium

Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.

Tento recept připravila Cat & Cook

Čtěte také - Apple pie s pekanovými ořechy a karamelema

Autor:
  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Štíhlá i během svátků. Sbohem, zbytečná vánoční kila

Raději byste si teď užívala, místo abyste začínala s dietou? Pak by se vám mohly hodit tyto malé fígle.

Zábava s čistou hlavou. Přivítejte jaro trendy nealko drinky

Jaro je už skoro tady. Když ne za oknem, tak aspoň podle kalendáře. Přivítejte ho s přáteli na nealko vlně s našimi...

Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé...

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...