2. října 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Život je moc krátký, abychom jedli špatné věci!

INGREDIENCE

2 libovolné vyzrálé steaky (každý cca 250 g)
Olivový olej
20 g másla
Sůl, pepř
400 g sýra Halloumi
250 ml arašídového nebo řepkového oleje
Řecký jogurt
Harissa či sriracha podle chuti
Granátové jablko, máta na ozdobu

 

POSTUP

1. Maso vyndejte z lednice i obalu minimálně jednu hodinu před grilováním, musí mít pokojovou teplotu, když jde na gril. Jinak by utrpělo teplotní šok a bylo by tvrdé a suché.

2. Jogurt osolte a opepřete a ve skleničce či misce volně smíchejte s harissou či sriracha omáčkou. Pokud nemáte rádi ostré, jogurt ochuťte například jen bylinkami.

3. Sýr nakrájejte na silnější hranolky a otřete kuchyňskou utěrkou. Olej rozehřejte na vyšším plamenu a sýr smažte dozlatova. Oleje by mělo být v hrnci tolik, aby sýr plaval, je proto lepší použít úzký vyšší hrnec. 400 g sýrových hranolek budete smažit asi na 3 – 4 „štace“.

4. Gril rozpalte přibližně na 250 stupňů. Maso lehce pokapejte olivovým olejem a promněte v rukou, musí být obalené ze všech stran, ale olej by z masa neměl kapat, jinak by se gril vznítil. Položte ho na mřížku a opékejte, dokud se maso samo nepustí. Poté otočte kleštěmi (hlavně do něj nikdy nepíchejte, jinak vyteče šťáva) a opékejte ideálně na medium rare, cca 3 minuty. Teploty jsou uvedeny níže. Na grilování si určitě kupte vpichový teploměr a kontrolujte teplotu jako profík! Steak vyndejte z grilu (kleštěmi, bez píchání), přendejte na hlubší talíř, položte na něj kostičku másla a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout (toto je nezbytný krok, aby se v mase vyrovnaly všechny šťávy, v opačném případě by všechna šťáva vytekla ven a váš steak by byl suchý). Maso řádně osolte, opepřete.
5. Hranolky nandejte na talíř a ozdobte granátovým jablkem a mátou. Podávejte s vaším oblíbeným steakem a ochuceným jogurtem. Jíst je ale můžete samotné bez masa nebo s bramborami místo „českého smažáku“.

6. Propečenost hovězích steaků
51 stupňů rare

54 – 56 stupňů medium rare

61 stupňů medium

Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.

Tento recept připravila Cat & Cook

Čtěte také – Apple pie s pekanovými ořechy a karamelema