26. prosince 2017
 | 
Foto: Baileys
Legenda praví, že churros do Evropy přinesli portugalští námořníci, kteří si ho díky snadné přípravě velmi oblíbili. Dnes se tyto spirály staly tradičním zimním pokrmem, který se servíruje ke snídani, nebo po probdělé noci. To zní jako skvělé řešení pro novoroční občerstvení, nemyslíte?

Co budete potřebovat:

70 g másla
2 lžíce cukr krupice
250 ml vody
1 špetka soli
120 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce likéru Baileys
Olej na smažení
1 lžičku mleté skořice
2 sáčky vanilkového cukru

Postup:

1. Máslo, cukr, vodu a sůl důkladně promíchejte v hrnci. Přiveďte k varu a postupně přisypávejte mouku. Poté stáhněte z plotny a vařečkou vymíchejte kompaktní směs.

2. Přidejtee vejce, likér Baileys a zpracujte těsto do hladka. Nechte vychladnout.

3. V pánvi rozehřejte olej a mezitím naplňte těstem cukrářské zdobítko s hvězdicovou trubičkou. Poté do pánve opatrně vytlačujte zhruba 10 cm dlouhé těsto.

4. Těsto smažte oboustranně několik minut. Dozlatova upečená churros nechte okapat na papírovém ubrousku.

5. Vanilkový cukr a skořici smíchejte v menší míse a všechny churros v něm obalte.

 

TIP: V hrnci přiveďte k varu 180 ml smetany ke šlehání. Poté jej sundejte z vařiče a přilámejte do něj 150 g čokolády. Čokoládovou směs vymíchejte do hladka a podávejte k teplým churros.