27. července 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Něco tak dobrého jste ještě nejedli!

INGREDIENCE

6 bílků (velikost vajec L)
350 g cukru krupice (nebo třtinového)
Špetka soli
500 ml 30 – 40 % šlehačky
Jahody a mučenka či jiné ovoce
Přírodní vanilková esence nebo vanilkový lusk

POSTUP

1. Misku a metly otřete ubrouskem s kapkou octa. Je potřeba vše 100% odmastit, aby se nám směs hezky vyšlehala.

2. Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň. Až bílky zbělají, začněte po lžících přidávat cukr, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7 – 10 minut šlehat, dokud nebudou bílky hladké, bez stopy cukrových krystalů. Minutu před koncem šlehání přidejte vanilkové aroma.

3. Troubu rozpalte na 150 stupňů. Připravte si pečicí papír na plech a nakreslete na něj dvě stejně velká kolečka (5 cm od sebe). Sníh rozdělte na dvě poloviny a lžící nebo stěrkou ho rozprostřete na nakreslená kola, dokonalost není u tohoto dortu vítána, ba naopak nedokonalost je základem úspěchu, takže prostě jak to vyjde. Vložte do trouby a snižte teplotu na 110 stupňů. Při této teplotě bude třeba pusinky sušit cca hodinu a půl. Naprosto stěžejní informací při přípravě tohoto dezertu je neotevírat troubu! Pokud ji otevřete, pusinky spadnou a budou z nich jen placky. Až se pusinky budou zdát vysušené tak akorát (měly by vypadat křupavě na povrchu a měkce uvnitř – nebojte, napotřetí už budete přesně vědět a budete sehraní s vaší troubou), vypněte troubu a nechte je dojít. Opět troubu neotevírejte. Až po hodině ji lehce pootevřete a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud jsou placky správně upečené, půjdou krásně sundat z pečicího papíru.

4. Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5 – 10 minut. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte lžičku vanilkové esence a šlehejte do požadované hustoty. Já mám šlehačku raději tekutější, ale zrovna do pavlovy by měla být hustší konzistence. Jen dejte pozor, ať z ní nemáte máslo.

5. Až budou placky vystydlé, první opatrně přemístěte na dortový stojan či plochý talíř, promažte polovinou šlehačky a přidejte na plátky nakrájené jahody. Zalijte trochou mučenky a opatrně přikryjte druhou plackou. Ozdobte šlehačkou, mučenkou a celými jahodami. Při servírování můžete dort posypat moučkovým cukrem pro efekt.

 

Tento recept připravila Cat & Cook

ČTĚTE TAKÉ – #Food: Mangovo-kokosové smoothie