24. září 2017
 | 
Foto: Manželé v kuchyni
Ořechový chléb je dokonalost sama. Díky tomu, že obsahuje jen oříšky a semínka, je opravdu hutný a po pár soustech zasytí.

Porce: 1 chléb ( forma 12 x 30 cm )
Příprava: 15 minut
Pečení: 1 hodina

INGREDIENCE

200 g pohankových vloček
100 g vlašských ořechů
50 g lískových ořechů
150 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
50 g lněných semínek
2 lžíce chia semínek
100 g jemně nastrouhané mrkve
2 lžíce kustovnice
4 lžíce psylia
370 ml vlažné vody
4 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu
1 lžička mořské soli

POSTUP:

– Troubu rozehřejte na 175 °C a nastavte ji na funkci horkovzduch. Vločky rozemelte ve stolním mixéru. Díky tomu, že se naruší jejich struktura, lépe nasáknou tekutinu a budou fungovat jako pojivo.
– Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a ve větší míse smíchejte s vločkami. Přidejte všechna semínka, mrkev, kustovnici, psylium a sůl.
– V jiné míse důkladně smíchejte všechny mokré ingredience – vodu, kokosový olej a med. Přilijte je k suchým surovinám a vypracujte těsto.
– Formu na chleba vyložte pečicím papírem, naplňte těstem a nechte pár minut odstát.
– Pečte nejprve 25 minut ve formě a pak chleba i s pečicím papírem opatrně vytáhněte z formy a pečte jen na mřížce už bez formy dalších 35 minut.
– Než do chleba zakrojíte, nechte ho důkladně vychladnout.

TIP: Vzhledem ke struktuře ořechového chleba se může stát, že se při krájení na tenké plátky bude drolit. Chcete-li strukturu kompaktnější, rozmixujte oříšky a semínka najemno ve výkonném stolním mixéru

 

Tenhle báječný recept je z kuchyně manželů Mariky a Jirky Kučových, kteří vydali kuchařku plnou báječných receptů „Manželé v kuchyni“ a určitě navštivte i jejich web www.kitchenstory.cz