13. listopadu 2017
 | 
Foto: A co teda jíš?
Milujeme sladké! A když jsme objevili tenhle úžasný recept v kuchařce Lindy Müllerové, „A co teda jíš?“, svět se nám změnil!

Na 10 až 12 kusů budete potřebovat:

Na těsto:

130 ml rostlinného mléka

40 g vegan margarínu

1 lžíce jablečného pyré

15 g čerstvého droždí

půl lžičky mletého kardamomu

půl lžičky sušené citronové kůry

250 g hladké mouky

30 g krupicového cukru

půl lžičky kypřicího prášku

špetka soli

rostlinné mléko, margarín a sirup na pomašlování

 

Na dohotovení:

800 ml vychlazeného kokosového mléka

2 lžíce moučkového cukru plus na posypání

100 g marcipánu

50 ml rostlinného mléka

 

Postup:

1.

Mletý kardamom, citronovou kůru a rozdrobené droždí zalijeme směsí mléka, margarínu a jablečného pyré, kterou jsme ohřáli přibližně na teplotu lidského těla. Pečlivě promícháme.

2.

Do tekuté směsi začneme postupně zapracovávat mouku s cukrem, kypřicím práškem a solí. Těsto přendáme na vál a dáme mu co proto. V případě potřeby přidáme kapku rostlinného mléka nebo mouky, nicméně asi tak po pěti minutách bychom měli v rukou držet krásně hladké nelepivé těsto, které uložíme zpět do mísy, překryjeme vlhkou utěrkou a dáme na hodinu kynout do tepla.

3.

Vykynuté těsto rozdělíme na 10 až 12 částí, ze kterých vyválíme malé kuličky. Ty přendáme na pečicím papírem vyložený hluboký plech, opět zakryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut nabývat.

4.

Troubu předehřejeme na 180 °C, bochánky pomašlujeme rostlinným mlékem s kapkou sirupu a margarínu a pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Poté necháme zcela vychladnout na mřížce. Nožem do nich vyřízneme trojúhelníkový otvor (kůrku schováme na potom) a z každého z nich vydlabeme asi 2 lžičky střídky, které promícháme s nastrouhaným marcipánem a rostlinným mlékem. Hotovou směsku následně napěchujeme zpět do bochánků.

5.

Plechovky kokosového mléka obrátíme dnem vzhůru, otevřeme a odlijeme tekutou část. Lžící vydlabeme pevnou kokosovou hmotu, kterou ručním mixérem vyšleháme spolu s moučkovým cukrem (tady pozor, některé značky kokosového mléka potřebují strávit alespoň 12 hodin v lednici, aby se daly vyšlehat). Hotovou šlehačku navrstvíme na připravené bochánky, přiklopíme vykrojenou kůrkou a posypeme moučkovým cukrem.