INGREDIENCE
20 g čerstvého droždí
40 g krupicového cukru
125 ml vlažného mléka
280 g hladké mouky
60 g másla
4 žloutky
špetka soli
2 lžíce rumu
2 lžičky zakysané smetany
Na dohotovení:
skořicový cukr
100 g bílé čokoládové polevy
Potravinářské barvivo
barevný máček na zdobení
POSTUP
1. Droždí smícháme se lžičkou cukru a přidáme polovinu vlažného mléka. Zahustíme dvěma lžícemi mouky a kvásek necháme na teplém místě nakynout. Máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, zbylé mléko, rum, zakysanou smetanu, máslovou pěnu, kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Pak zlehka propracujeme a necháme znovu asi 20 minut kynout.
2. Po nakynutí rozkrájíme na 30 dílků a z každého vyválíme malou kuličku. Kuličky necháme na pracovní desce přikryté utěrkou kynout asi 20 minut. Po vykynutí dlaní mírně zploštíme a smažíme v hlubší vrstvě tuku 3 minuty pod pokličkou, pak odkryjeme, obrátíme a bez pokličky smažíme další 3 minuty z druhé strany. Do tuku dáváme tolik donutů, aby kolem nich zůstalo nejméně jednou tolik volného místa. Usmažené vyndáme a necháme okapat na savém papíře a vychladnout. Polovinu obalíme ve skořicovém cukru a druhou polovinu namáčíme do rozpuštěné bílé polevy. kterou předtím s mícháme s libovolným potravinářským baarvivem. Než poleva ztuhne tak posypeme barevným mákem.
Inspirovala nás Taline Gabrielian a její kuchařka – HIPPIE LANE THE COOKBOOK.
ČTĚTE TAKÉ – MUSÍTE OCHUTNAT: Vafle s blumovou omáčkou