Čokoláda s ním ladí nejlépe. A v zimě se to dá zopakovat se smrkovou marmeládičkou. Jak jednou ochutnáte, nelze přestat, když právě není sezona!
INGREDIENCE:
(Pro 4 osoby)
100 g smrkových výhonků
100 g krupicového cukru
3 plátky želatiny
250 ml smetany ke šlehání
20 ml citronové šťávy
květy vistárie na ozdobení
Na brownies (do pekáčku 25 x 30 cm)
200 g kvalitní hořké čokolády
200 g másla
150 g třtinového cukru
3 vajíčka
110 g hladké mouky
POSTUP:
Smrkové výhonky a cukr rozmixujte na kaši. 200 ml vody uveďte do varu a následně stáhněte ze sporáku. V trošce vody rozpusťte změklou želatinu. Smíchejte smrkovou kašičku, smetanu a citronovou šťávu a ke směsi přilijte vodu se želatinou. Propasírujte jemným cedníkem a nechte alespoň 4 hodiny vychladit v lednici. Před podáváním ušlehejte jako normální šlehačku.
Na brownies rozpusťte čokoládu s máslem nad vodní lázní a nechte lehce zchladnout. Cukr prošlehejte s vajíčky a zlehka postupně vmíchejte nejprve rozpuštěnou čokoládu s máslem a potom i mouku, těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Střed brownies musí zůstat lehce krémový.
Na talířky aranžujte kousky brownies, smrkovou pěnu a zdobte květy.
Tipy a triky
Smrková pěna obsahuje dost vody, ale také dost želatiny. Obojí je potřeba, aby se nesrazila šlehačka s citronem a jehličím.
Do brownies můžete podle chuti přihodit i oříšky. Pokud se vám naopak vůbec nechce péct, můžete k pěně podávat jen čokoládovou zmrzlinu.