8. února 2018
 | 
Foto: Kytky k jídlu
Jehličí nasladko, to je šokující, ale božská kombinace!

Čokoláda s ním ladí nejlépe. A v zimě se to dá zopakovat se smrkovou marmeládičkou. Jak jednou ochutnáte, nelze přestat, když právě není sezona!

 

INGREDIENCE:

(Pro 4 osoby)

100 g smrkových výhonků

100 g krupicového cukru

3 plátky želatiny

250 ml smetany ke šlehání

20 ml citronové šťávy

květy vistárie na ozdobení

 

Na brownies (do pekáčku 25 x 30 cm)

200 g kvalitní hořké čokolády

200 g másla

150 g třtinového cukru

3 vajíčka

110 g hladké mouky

POSTUP:

Smrkové výhonky a cukr rozmixujte na kaši. 200 ml vody uveďte do varu a následně stáhněte ze sporáku. V trošce vody rozpusťte změklou želatinu. Smíchejte smrkovou kašičku, smetanu a citronovou šťávu a ke směsi přilijte vodu se želatinou. Propasírujte jemným cedníkem a nechte alespoň 4 hodiny vychladit v lednici. Před podáváním ušlehejte jako normální šlehačku.

Na brownies rozpusťte čokoládu s máslem nad vodní lázní a nechte lehce zchladnout. Cukr prošlehejte s vajíčky a zlehka postupně vmíchejte nejprve rozpuštěnou čokoládu s máslem a potom i mouku, těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Střed brownies musí zůstat lehce krémový.

Na talířky aranžujte kousky brownies, smrkovou pěnu a zdobte květy.

Tipy a triky

Smrková pěna obsahuje dost vody, ale také dost želatiny. Obojí je potřeba, aby se nesrazila šlehačka s citronem a jehličím.

Do brownies můžete podle chuti přihodit i oříšky. Pokud se vám naopak vůbec nechce péct, můžete k pěně podávat jen čokoládovou zmrzlinu.

Tenhle sladký recept máme z nové kuchařky Jany Vlkové „Kytky k jídlu“.