Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

We love food: Koláč s vanilkovým krémem a karamelizovanými švestkami

  10:58aktualizováno  24. března 2019 17:19
Je nejvyšší čas osladit si život!

| foto: marksandspencerfood.czBauer Media

INGREDIENCE

Forma průměr 23 – 26 cm:

1 balení křehkého těsta M&S

Máslo na vymazání formy

Hladká mouka na válení těsta

Karamelizované švestky:

10 – 12 švestek

2 lžíce třtinového cukru

1 lžíce másla

Na rozvar:

5 švestek

2 lžíce cukru (závisí na zralosti švestek)

Voda podle potřeby

Vanilkový lusk

Na žloutkový krém:

100 g cukru krupice

30 g kukuřičné mouky

špetka soli

475 ml plnotučného mléka

4 žloutky

25 g másla

Semínka z vanilkového lusku

Nasekané ořechy a jedlé květy na ozdobu

POSTUP

1. Křehké těsto:

Těsto vyndejte z lednice, rozbalte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době ho položte na lehce pomoučněný vál a ještě trochu vyválejte. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se lépe umisťovalo.

Těsto si podeberte – buď válečkem, nebo rukama a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s dvoucentimetrovými odstupy. Troubu zapněte na 180 stupňů. Koláč pečte dozlatova ve středu trouby zatížený fazolemi (či menší formou na pečení). Bude to trvat asi 15 – 20 minut. Poté ho nechte vychladnout.

2. Krém:

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Cukr smíchejte v rendlíku s kukuřičnou moukou a špetkou soli. Mléko promíchejte v míse se žloutky. Nyní za stálého šlehání přilévejte mléčnou směs. Až ji budete mít perfektně rozmíchanou, přidejte máslo, vanilku a zapněte plotnu na střední stupeň. Nepřestávejte míchat a přiveďte krém k varu. Až začne bublat, promíchávejte ještě dalších 5 minut. Kukuřičná mouka se musí řádně provařit, aby nebyla v krému cítit. Až bude krém dostatečně provařený, přes síto ho přeceďte do mísy. Krém okamžitě přikryjte potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala vršku krému. Předejdeme tak oschnutí.

3. Karamelizované švestky:

Švestky vypeckujte a omyjte. Na pánvi (střední plamen) rozpusťte máslo, přidejte cukr, lžíci vody a zvyšte plamen. Počkejte, až bude směs plně homogenní a začne karamelizovat. Nyní přidejte švestky a z obou stran vařte cca minutu z každé strany. Ovoce by mělo být křehké, ale nemělo by se rozpadat. Dejte ho stranou a připravte si rozvar.

4. Rozvar:

Švestky, 50 ml vody, cukr a vanilku vařte 15 minut. Podle potřeby přilévejte vodu – vždy po troškách. Až budou švestky rozvařené, tyčovým mixérem směs rozmixujte a přepasírujte. Pokud je směs moc tekutá, ještě ji nechte za stálého míchání provářet na vyšším plamenu. Až dosáhnete požadované hustoty, opatrně do směsi přemístěte švestky.

5. Finalizace:

Do korpusu přelijte krém a špachtlí ho zarovnejte. Ozdobte švestkami a případně ořechy a jedlými květy. Dejte ztuhnout do lednice minimálně na dvě hodiny a podávejte.

Tento recept připravila Cat & Cook

Čtěte také – Apple pie s pekanovými ořechy a karamelem

Autor:
  • Nejčtenější

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

Pleť si zaslouží jen to nejlepší. I v noci, kdy odpočívá

Zdravá a krásná pleť vyžaduje pravidelnou a hlavně správnou péči. Každý večer byste tak měla kromě čištění zubů věnovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Připijme si na Nový rok! Tipy na drinky s alkoholem i bez

A je to zase tady! Rok 2021 se s námi loučí a my se těšíme, jak přivítáme rok následující. Doufejme, že nám všem...

Zábava s čistou hlavou. Přivítejte jaro trendy nealko drinky

Jaro je už skoro tady. Když ne za oknem, tak aspoň podle kalendáře. Přivítejte ho s přáteli na nealko vlně s našimi...

Sladká, slaná, bohatá i dietní. Den, který začne snídaní, se vždycky povede

Pokud patříte k lidem, kteří startují ráno maximálně šálkem černého kafe a tvrdí, že po ránu prostě nemají čas jíst,...

Štíhlá i během svátků. Sbohem, zbytečná vánoční kila

Raději byste si teď užívala, místo abyste začínala s dietou? Pak by se vám mohly hodit tyto malé fígle.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...