We love food: Dýňový smetanový koláč

  7:41aktualizováno  24. března 2019 17:20
Už jste si toho všimli? Sezóna všeho dýňového je opět tady. HURÁ!

| foto:  marksandspencerfood.czBauer Media

INGREDIENCE

250 g jablek

350 g máslové dýně

400 ml smetany single cream

40 g krystalového cukru

1 kus citronu (šťáva)

1 kus hotového křehkého těsta

2 lžičky kukuřičného škrobu

1 lžička skořice

 

POSTUP

1. Dnešní smetanový dort je oranžový přirozeně právě díky máslové dýni, kterou u M&S seženete už naporcovanou na kostičky. Je to hodně pohodlné, člověk si nezašpiní celou kuchyň. Toho si ostatně užijete dost, až budete chystat dýňová strašidla pro děti, pokud už tenhle americký zvyk dorazil i k vám. Teď se ale pojďte vrhnout na dort, který sice není moc dietní, ale zase není nijak přehnaně sladký. Naopak by se dalo říci, že vás osvěží, což se o takovém pumpkin spice latté říct nedá…Do středně velkého hrnce vymačkejte šťávu z jednoho citronu a promíchejte ji s krystalovým cukrem. Vcelku se rychle rozpustí. Pak do cukru s citronem nasypte kostky máslové dýně a promíchejte.

2. Vezměte dvě jablka (dle mé zkušenosti hmotnost odpovídá asi 250 g, pokud máte méně, vezměte klidně jablka tři), zbavte je jadřince, stopky a bubáka (ano, však víte že tomu tak říkám, i když je mi 34). Oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dělejte to postupně a nakrájené kostky hned házejte do citronového nálevu k dýni a promíchejte, aby jablka nezhnědla.

3. Citron s dýní a jablkem přiklopte pokličkou a dejte vařit. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila. Vzhledem k tomu, že dýně i jablka pustí dost vody, stát by se to ale nemělo. A vařte klidně 30 minut, dokud vše nezměkne a vám se nepodaří snadno rozmáznout jablko a dýni vařečkou.

4. Vezměte si předpřipravené křehké těsto (je opravdu dobré a skvěle se s ním pracuje - žádné patlání s výrobou vlastního), vyložte jím dortovou formu a nechte ji i s těstem chvíli stát stranou.

Vezměte si tyčový mixér (pokud ho nemáte, přendejte si obsah hrnce do mísy mixéru klasického) a rozmixujte celou směs na jemnou kaši. Přidejte skořici, smetanu a následně vraťte do hrnce a ještě chvilku povařte. Zhruba deset minut.

5. Zapněte si troubu na 200°C a vraťte se k teplé tekuté hmotě, která vám v hrnci probublává. Sundejte ji z plotny a přimíchejte do ní 2 lžičky kukuřičného škrobu. Díky němu trochu ztuhne. Poté hmotu nalijte do připravené formy přímo na těsto. To pak prsty přizpůsobte hladině dýňové hmoty. Nebojte se - výš nevyběhne. Takže prostě všechno přečuhující těsto pomalu zatlačte dolů. A dejte do trouby. Tu během pečení neotvírejte. Sice nevím, co by to mohlo udělat, ale po zkušenosti s pečením cheesecaku hrozí, že povrch popraská. A to nechceme… Pečte asi 20 minut, pokud je sloupec dýňové hmoty hodně vysoký, klidně i 30 minut. Těsto na okrajích by mělo mít hnědo-růžovou barvu, když bude hotové.

6. Jakmile budete mít upečeno, dort vyndejte a nechte vychladnout. Poté ho umístěte do ledničky a za nějakou hodinku už bude připravený k porcování.

Další recepty na M&S dobroty najdete TADY!

Čtěte také – Apple pie s pekanovými ořechy a karamelema

Autor:
  • Nejčtenější

Korejský rituál krásy vám vyčaruje dokonalou pleť. Jak na něj?

Už jste slyšely o korejské kosmetice, nebo ji samy používáte? Znáte korejský rituál péče o pleť? Takzvaná K-beauty...

Odlehčete se. Čtyři outfity, se kterými na jaře nešlápnete vedle

Jaro, alespoň to ve světě módy, přichází něžně, jemně, romanticky, oděné do světlých odstínů, jako jsou bílá, lehce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybrat fén není hračka. Poradíme, čeho si všímat a na co se zaměřit

Možná vám zrovna dosloužil, možná nejste s funkcemi toho stávajícího spokojen. V každém případě, pokud si jdete pořídit...

Čistá pleť je krásná. Základem je jemný, ale důkladný přístup

Občas se vám už večer nechce, ráno zase nestíháte… Je to pochopitelné. Ale pleť vám absenci čištění jen tak neodpustí....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

První vlasová pomoc: právě teď je čas na výživu a olejíčky

Zima byla obdobím náročným také pro naše vlasy, a proto si nyní zaslouží speciální péči. Máme pro vás pár tipů, jak...

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž...

Hubnete? Tajemstvím úspěchu jsou živiny a vláknina

Chtěla byste léto prožít zdravěji? Ráda byste setřásla pár nadbytečných kil usazených na bocích? Žádný problém. S...

Štíhlá i během svátků. Sbohem, zbytečná vánoční kila

Raději byste si teď užívala, místo abyste začínala s dietou? Pak by se vám mohly hodit tyto malé fígle.

Udělejte z oběda v práci nejlepší okamžik dne. Přineste si jídlo v krabičce

Vadí vám, že ceny jídel v restauracích strmě rostou, nebo si prostě nemůžete vybrat z poledního menu to, co by vám...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...