22. listopadu 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Halloween je už sice za námi, dýňový dort si ale můžeme připravit kdykoliv. Tak s chutí do toho!

Na 2 korpusy o průměru 15 – 19 cm:

100 g pekanových (nebo vlašských) ořechů nasekaných najemno
330 – 350 g najemno nastrouhané dýně
260 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1,5 lžičky kypřícího prášku
0,5 lžičky soli
1 – 2 lžičky skořice (podle chuti)
4 velká vejce (200 g)
300 g cukru krupice
240 ml rozpuštěného másla
1 lžíce vanilkového extraktu (přírodní)

Náplň:
4 jablka
2 hrušky
30 g másla
50 g cukru muscovado (nebo klasické krupice)
1 vanilkový lusk
Krém:
400 g mascarpone
600 g cream cheese
200 g mandlového másla
Pudrový cukr podle chuti (cca 50 – 100 g)

Na ozdobu:
150 g bílé čokolády
koblihy
květiny

 

POSTUP

1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. 2 menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm.

2. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.

3. V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá. Poté pomalu přilévejte zchladlé rozpuštěné máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně mouku (v případě ručního šlehače použijte na zapracování mouky už jen stěrku). Nakonec přidejte ořechy, dýni a ručně promíchejte.

4.
Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut.

5. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.

6. Náplň: Jablka i hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kostičky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte jablka s hruškami a promíchejte. Přidejte semínka z vanilkového lusku a vhoďte i lusk samotný. Duste do měkka asi 10 minut na středním plamenu pod pokličkou. Poté přidejte cukr (podle vaší chuti) a ještě asi 5 minut za stálého míchání vařte. Po této době přendejte do misky a nechte úplně vychladnout. Nezapomeňte vyhodit vanilkový lusk, ten svůj úkol již splnil :).

7. Krém: Mascarpone i krémový sýr by měly mít stejnou teplotu, stejně tak jako mandlové máslo. Krémový sýr jen krátce promíchejte dohladka. Přidejte mascarpone a míchejte, dokud se oba sýry nespojí. Poté zlehka zašlehávejte mandlové máslo – cca po 50 gramech. Nakonec přidejte pudrový (nebo moučkový) cukr chuti.

8. Kompletace: Korpusy podélně rozřízněte (seřízněte vypouklé vršky) a promažte postupně krémem. Na první tři korpusy vždy naneste kromě krému také ovocnou náplň, kterou nerozmazávejte až ke krajům. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 minut (pokud ho chcete mít kompletně zatažený do krému, tento proces po zchlazení ještě jednou opakujte). Mezitím si rozpusťte čokoládu na vodní lázni. Vychlazený dort přelijte rozpuštěnou čokoládou, počkejte 5 minut a opatrně ozdobte. Dejte opět zatuhnout do lednice a za hodinu je hotovo.

 

Tento recept připravila Cat & Cook

Čtěte také – Apple pie s pekanovými ořechy a karamelem