10. listopadu 2017
 | 
Foto: Sám doma a hladový
Tuhle parádně dobrou polévku máme z kuchařky "Sám doma a hladový" od Matěje Pospíšila!

Na podzim, když je sezóna dýní, je nejlepší příležitost si připravit tuhle fantastickou polévku, která tě zahřeje u srdéčka. S kokosovým milkem a kari je prostě senzační.

Co potřebuješ:

  • 1 menší dýni hokaido
  • kokosové mléko (plechovku 500 ml)
  • vývar (300 ml)
  • 1 velkou cibuli
  • třtinový cukr (lžíci)
  • kari koření (lžíci)
  • zázvor (kus jako palec)
  • římský kmín (menší lžíci)
  • špetku chilli
  • pepř a sůl olivový olej

 

Postup:

Dýni rozkroj, zbav dužiny a semínek a rozsekej na kostečky. V hrnci osmahni cibulku dozlatova, přidej dýni a pár minut restuj. Občas promíchej. Ke konci restování zasypej cukrem a za stálého míchání nechej chvilku zkaramelizovat.

Zapraš karíčkem, chilli, kmínem, přidej nastrouhaný zázvor, promíchej a nech půlminutku koření rozvonět. Poté zalej vývarem (když nemáš, tak tam vpal vodu) a nech tak 15 minut vařit na mírném plameňu.

Osol, trošku opepři a rozmixuj tyčákem dohlaďounka. Vrať na plotnu a přilej kokosový milk. Promíchej, nech společně prohřát a koštni. Podle toho, jakej seš drsňák, můžeš přidat chilli. A taky trochu dolít vodou, kdyby to na polívku bylo moc hustý.

Tipy: Jestli seš velkej fajnšmekr, dýňová semínka nevyhazuj, ale nasucho je opraž na pánvičce a polévku si s nima krásně ozdob. Nebo je osol a jen tak si je schroustej u AZ kvízu. Mimo sezónu dýní hokaidó použij dýni máslovou. Na talíři polévku zakápni dobrým oliváčkem, posyp nakrájenou čerstvou chilli papričkou a lístečky koriand