Na podzim, když je sezóna dýní, je nejlepší příležitost si připravit tuhle fantastickou polévku, která tě zahřeje u srdéčka. S kokosovým milkem a kari je prostě senzační.
Co potřebuješ:
- 1 menší dýni hokaido
- kokosové mléko (plechovku 500 ml)
- vývar (300 ml)
- 1 velkou cibuli
- třtinový cukr (lžíci)
- kari koření (lžíci)
- zázvor (kus jako palec)
- římský kmín (menší lžíci)
- špetku chilli
- pepř a sůl olivový olej
Postup:
Dýni rozkroj, zbav dužiny a semínek a rozsekej na kostečky. V hrnci osmahni cibulku dozlatova, přidej dýni a pár minut restuj. Občas promíchej. Ke konci restování zasypej cukrem a za stálého míchání nechej chvilku zkaramelizovat.
Zapraš karíčkem, chilli, kmínem, přidej nastrouhaný zázvor, promíchej a nech půlminutku koření rozvonět. Poté zalej vývarem (když nemáš, tak tam vpal vodu) a nech tak 15 minut vařit na mírném plameňu.
Osol, trošku opepři a rozmixuj tyčákem dohlaďounka. Vrať na plotnu a přilej kokosový milk. Promíchej, nech společně prohřát a koštni. Podle toho, jakej seš drsňák, můžeš přidat chilli. A taky trochu dolít vodou, kdyby to na polívku bylo moc hustý.
Tipy: Jestli seš velkej fajnšmekr, dýňová semínka nevyhazuj, ale nasucho je opraž na pánvičce a polévku si s nima krásně ozdob. Nebo je osol a jen tak si je schroustej u AZ kvízu. Mimo sezónu dýní hokaidó použij dýni máslovou. Na talíři polévku zakápni dobrým oliváčkem, posyp nakrájenou čerstvou chilli papričkou a lístečky koriand