21. ledna 2018
 | 
Foto: Kytky k jídlu
Tenhle doslova rozkvetlý recept máme z nové kuchařky Jany Vlkové "Kytky k jídlu".

Pro 4 osoby

250 g čerstvého sýra
¼ lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1 sáček slaných sušenek
na obalení květy chrpy modré, měsíčku lékařského, aksamitníku rozkladitého, yzopu lékařského a cibule kuchyňské (rozebrané na korunní lístky a jednotlivá kvítka) a kulinární popel

Čerstvý sýr rozmělněte v mističce vidličkou, zamíchejte do něj sůl a kmín a v dlaních vyvalujte kuličky. Kvítka a popel nasypte do samostatných malých mističek a kuličky v nich obalujte. Podávejte na malých sušenkách jako luxusní aperitivní chuťovku jen nejdražším hostům, protože jen jim chcete věnovat tolik pečlivé práce a času.

Tipy a triky
Je jasné, že tento „nerecept“ má nekonečné množství variant podle právě dostupných květů a výsledek závisí především na jejich výběru. Hodí se nejrůznější druhy z čeledi hvězdnicovitých, jež mají dostatečně velké a barevně zajímavé jazykovité květy. Další studnicí inspirace jsou hluchavkovité. Zde použitý yzop má mnoho dalších zajímavých příbuzných. Šalvěje dodávají mimo sytě modré barvy i další chuťové tóny, a co se týče rodu Allium, tedy pažitky a nejrůznějších česneků, je věc jasná – mají vynikající chuť! Někdy ale mají jejich květy méně jásavou barvu.
Pokud byste po tomto receptu zatoužili v zimě, třeba na oživení silvestrovského stolu, dá se kouzlit i s květy sušenými.
A místo čerstvého sýra se dá použít také měkký tvaroh, který je ale třeba nechat přes noc vykapat v plátýnku.