9. října 2017
 | 
Foto: A co teda jíš?
Věřte nám, jak je jednou zkusíte, už žádné jiné nebudete chtít, tak bacha!

Tenhle báječný recept máme od Lindy Müllerové z její nové veganské kuchařky „A co teda jíš?“. A kromě těchto naprosto božích donutů najdete i mnoho dalších, čistě veganských receptů, díky kterým pochopíte, že i vegani si mlsaj opravdu dobře (a snad i lépe než my!)

 

Suché ingredience:

1 hrnek hladké mouky

půl hrnku krystalového cukru

1 sáček vanilkového cukru

lžička a půl kypřicího prášku

špetka soli

(2 lžíce holandského kakaa)

 

Mokré ingredience:

půl hrnku rostlinného mléka

půl lžičky jablečného octa

4 lžíce vegan margarínu

 

Na polevu:

100 g hořké vegan čokolády

1 lžíce kokosového oleje

1 až 2 lžíce rostlinného mléka

cukrové posypky na ozdobu

POSTUP

1. Do směsi suchých ingrediencí stačí zapracovat směs těch mokrých (margarín necháme trochu povolit v mikrovlnce). Těsto by mělo být dokonale hladké a poměrně husté. Pokud se nemůžeme rozhodnout mezi obyčejnou vanilkovou a kakaovou variantou, připravíme si obě. Polovinu těsta stačí přendat do druhé misky a promíchat se 2 lžícemi kakaa.

2. Formu na donuty pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme do poloviny těstem (dost vyběhne, takže žádný strach, uvedené množství těsta vystačí asi na 9 kousků) a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 12 minut.

3. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu s kokosovým olejem a mlékem.

4. Hotové donuty necháme chvilku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Přendáme je na mřížku a ještě horké pomažeme polevou. Nakonec dozdobíme psychedelickými posypkami a necháme úplně vychladnout.

 

Další recepty najdete i TADY!