Tenhle báječný recept máme od Lindy Müllerové z její nové veganské kuchařky "A co teda jíš?". A kromě těchto naprosto božích donutů najdete i mnoho dalších, čistě veganských receptů, díky kterým pochopíte, že i vegani si mlsaj opravdu dobře (a snad i lépe než my!)
Suché ingredience:
1 hrnek hladké mouky
půl hrnku krystalového cukru
1 sáček vanilkového cukru
lžička a půl kypřicího prášku
špetka soli
(2 lžíce holandského kakaa)
Mokré ingredience:
půl hrnku rostlinného mléka
půl lžičky jablečného octa
4 lžíce vegan margarínu
Na polevu:
100 g hořké vegan čokolády
1 lžíce kokosového oleje
1 až 2 lžíce rostlinného mléka
cukrové posypky na ozdobu
POSTUP
1. Do směsi suchých ingrediencí stačí zapracovat směs těch mokrých (margarín necháme trochu povolit v mikrovlnce). Těsto by mělo být dokonale hladké a poměrně husté. Pokud se nemůžeme rozhodnout mezi obyčejnou vanilkovou a kakaovou variantou, připravíme si obě. Polovinu těsta stačí přendat do druhé misky a promíchat se 2 lžícemi kakaa.
2. Formu na donuty pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme do poloviny těstem (dost vyběhne, takže žádný strach, uvedené množství těsta vystačí asi na 9 kousků) a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 12 minut.
3. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu s kokosovým olejem a mlékem.
4. Hotové donuty necháme chvilku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Přendáme je na mřížku a ještě horké pomažeme polevou. Nakonec dozdobíme psychedelickými posypkami a necháme úplně vychladnout.
Další recepty najdete i TADY!