22. června 2017
 | 
Foto: Shutterstock.com
Sametově hladkou texturu zmrzliny, která je tak dobrá, že až ji budete jíst, budete mhouřit oči slastí, příjemně narušují voňavé plátky růží.

Nejlepší jsou ty plané, šípkové. Použít ale můžete i růže ze zahrádky. Nedoporučujeme růže kupované v květinářství nebo supermarketu. Jsou většinou chemicky ošetřené.

Postup je jednoduchý. Budete potřebovat jen růže, smetanu, mléko, cukr, žloutky a zmrzlinovač na finální úpravu.

Plátky růží otrháme a zbavíme spodní bílé části. Můžeme je rovnou ustřihnout bez ní.

150 gramů okvětních plátků nakrájíme na větší kousky a smícháme s jednou lžící medu, špetkou soli a lžící cukru krupice. Necháme uležet několik hodin, ideálně do druhého dne.

125 ml smetany ke šlehání smícháme se 100 ml mléka a povaříme jednu minutu. 2 žloutky vyšleháme se třemi lžícemi cukru krupice do pěny. Za stálého míchání pomalu přilijeme k vyšlehaným žloutkům směs mléka se smetanou, nepřestáváme šlehat a přilévat velmi pomalu.

Do vzniklé hmoty vmícháme odleželé růžové plátky s medem a cukrem. Ty mezitím pustily vodu. Směs opět zahřejeme a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout a ve zmrzlinovači doděláme.

Dobrou chuť!