Nejlepší jsou ty plané, šípkové. Použít ale můžete i růže ze zahrádky. Nedoporučujeme růže kupované v květinářství nebo supermarketu. Jsou většinou chemicky ošetřené.
Postup je jednoduchý. Budete potřebovat jen růže, smetanu, mléko, cukr, žloutky a zmrzlinovač na finální úpravu.
Plátky růží otrháme a zbavíme spodní bílé části. Můžeme je rovnou ustřihnout bez ní.
150 gramů okvětních plátků nakrájíme na větší kousky a smícháme s jednou lžící medu, špetkou soli a lžící cukru krupice. Necháme uležet několik hodin, ideálně do druhého dne.
125 ml smetany ke šlehání smícháme se 100 ml mléka a povaříme jednu minutu. 2 žloutky vyšleháme se třemi lžícemi cukru krupice do pěny. Za stálého míchání pomalu přilijeme k vyšlehaným žloutkům směs mléka se smetanou, nepřestáváme šlehat a přilévat velmi pomalu.
Do vzniklé hmoty vmícháme odleželé růžové plátky s medem a cukrem. Ty mezitím pustily vodu. Směs opět zahřejeme a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout a ve zmrzlinovači doděláme.
Dobrou chuť!