Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NEODOLATELNÝ čokoládový koláč se slaným karamelem a malinami

  8:00aktualizováno  24. března 2019 17:31
Tak dobrý, že už nebudete chtít jiný!

| foto: marksandspencerfood.czBauer Media

INGREDIENCE

1 balení M&S „shortcut pastry“ (křehké těsto)

150 g slaného karamelu

Čokoládová ganache:

200 g 50 – 70% čokolády

80 g másla

240 g smetany min. 30%

20 g cukru krupice

Na ozdobu:

Maliny

Pistácie

 

POSTUP

1. Těsto: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a pokud je třeba, ještě ho trochu vyválejte podle tvaru formy. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se nám lépe umisťoval.

2. Těsto si podeberte – buď válečkem nebo rukama – a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte.

3. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s centimetrovými odstupy. Nyní je nutné ho zatížit. Ideální je použít pečicí papír pomazaný máslem (zespoda) a zatížit ho fazolemi. Pokud nemáte fazole, můžete použít třeba o něco menší formu (také ji zespodu namažte máslem) a tu vložit do koláče. Koláč pečte ve středu trouby asi 9 – 10 minut, poté odstraňte fazole / formu a papír a pečte dalších 10 minut, dokud nebude koláč krásně zlatavý. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout. Až bude těsto vychladlé, pomažte ho slaným karamelem.

4. Ganache: Čokoládu nasekejte na co nejmenší kousky (2 – 3 mm). Smetanu s cukrem přiveďte k varu a ihned sundejte z plotny. Počkejte pár vteřin a přelijte s ní čokoládu. Nechte stát cca 10 minut. Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch). Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky (1 x 1 cm) a opět vymíchejte, dokud se máslo nerozpustí. Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci. Nalijte na vychladlé upečené těsto s karamelem a nechte stát v pokojové teplotě cca 2 – 3 hodiny.

5. Nakonec koláč ozdobte malinami a drcenými pistáciemi. Dobrou chuť.

Tento recept připravila Cat & Cook

ČTĚTE TAKÉ – #Food: Mangovo-kokosové smoothie

Autor:
  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé...

Hubnete? Tajemstvím úspěchu jsou živiny a vláknina

Chtěla byste léto prožít zdravěji? Ráda byste setřásla pár nadbytečných kil usazených na bocích? Žádný problém. S...

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž...

Káva jako lék. Prospívá srdci, chrání střeva a snižuje tlak

Není to jenom oblíbený horký nápoj. Dokáže skvěle povzbudit, a navíc má takřka zázračné účinky při ochraně před různými...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...