16. srpna 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Tak dobrý, že už nebudete chtít jiný!

INGREDIENCE

1 balení M&S „shortcut pastry“ (křehké těsto)
150 g slaného karamelu

Čokoládová ganache:
200 g 50 – 70% čokolády
80 g másla
240 g smetany min. 30%
20 g cukru krupice

Na ozdobu:
Maliny
Pistácie

 

POSTUP

1. Těsto: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a pokud je třeba, ještě ho trochu vyválejte podle tvaru formy. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se nám lépe umisťoval.

2. Těsto si podeberte – buď válečkem nebo rukama – a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte.

3. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s centimetrovými odstupy. Nyní je nutné ho zatížit. Ideální je použít pečicí papír pomazaný máslem (zespoda) a zatížit ho fazolemi. Pokud nemáte fazole, můžete použít třeba o něco menší formu (také ji zespodu namažte máslem) a tu vložit do koláče. Koláč pečte ve středu trouby asi 9 – 10 minut, poté odstraňte fazole / formu a papír a pečte dalších 10 minut, dokud nebude koláč krásně zlatavý. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout. Až bude těsto vychladlé, pomažte ho slaným karamelem.

4. Ganache: Čokoládu nasekejte na co nejmenší kousky (2 – 3 mm). Smetanu s cukrem přiveďte k varu a ihned sundejte z plotny. Počkejte pár vteřin a přelijte s ní čokoládu. Nechte stát cca 10 minut. Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch). Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky (1 x 1 cm) a opět vymíchejte, dokud se máslo nerozpustí. Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci. Nalijte na vychladlé upečené těsto s karamelem a nechte stát v pokojové teplotě cca 2 – 3 hodiny.

5. Nakonec koláč ozdobte malinami a drcenými pistáciemi. Dobrou chuť.

Tento recept připravila Cat & Cook

ČTĚTE TAKÉ – #Food: Mangovo-kokosové smoothie