4. ledna 2018
 | 
Foto: Nejbarevnější kuchařka Kamu
Znáte nejbarevnější kuchařku KAMU od Kamily Rundusové? Je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní.

Polévka, která ve vás díky miso pastě, sójové omáčce a sezamovému oleji ve spojení s jemnou chutí koření vyvolá myšlenky na Japonsko. Je krémová, lehoučká a nás strašně baví. Pevně věříme, že vás taky zasáhne.

Suroviny:

2 lžíce sezamového oleje + na zakapání

1 žlutá cibule

1 lžíce nasekaného zázvoru

1 lžíce nasekaného česneku

půlka pórku (bílá část)

1 malý květák

1 pastinák (nebo kořenová petržel)

cca 500 ml vody

1 lžíce miso pasty

200 ml kokosového mléka

Koření:

půl lžičky mletého zeleného kardamomu (případně celý lusk)

špetka mletého muškátového oříšku

 

TIP 1:  Při použití celého kardamomu nezapomeňte před mixováním semena z lusku vyndat.

Na dochucení:

1 lžíce medu

šťáva z cca poloviny citronu

2 lžíce sójové omáčky

sůl dle chuti

 

Postup:

Květák rozebereme na růžičky, košťál očistíme a nakrájíme na menší kusy. Pastinák oloupeme a nakrájíme nahrubo a stejně tak pórek a cibuli.

Ve větším hrnci rozehřejeme sezamový olej, přidáme připravenou zeleninu (několik růžiček květáku si ponecháme na dozdobení) a na mírném plameni opékáme ze všech stran zhruba 10 minut. Pak přidáme česnek, zázvor a koření. Necháme rozvonět a zalijeme zhruba 500 ml vody, aby byla zelenina ponořená. Vaříme doměkka.

Když je zelenina uvařená, přidáme miso pastu a kokosové mléko. Rozmixujeme dohladka a nakonec jen dochutíme citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a solí.

Servírujeme se syrovým květákem nakrájeným na tenké plátky a zakapeme sezamovým olejem.

 

TIP 2:  K téhle polévce skvěle sedne uzené tofu nakrájené na malé kostičky a zprudka opečené ve vyšší vrstvě oleje dokřupava.

TIP 3: Nejbarevnější květák a spoustu jiné barevné zeleniny seženete v Makru.

 

Dobrou chuť!