Polévka, která ve vás díky miso pastě, sójové omáčce a sezamovému oleji ve spojení s jemnou chutí koření vyvolá myšlenky na Japonsko. Je krémová, lehoučká a nás strašně baví. Pevně věříme, že vás taky zasáhne.
Suroviny:
2 lžíce sezamového oleje + na zakapání
1 žlutá cibule
1 lžíce nasekaného zázvoru
1 lžíce nasekaného česneku
půlka pórku (bílá část)
1 malý květák
1 pastinák (nebo kořenová petržel)
cca 500 ml vody
1 lžíce miso pasty
200 ml kokosového mléka
Koření:
půl lžičky mletého zeleného kardamomu (případně celý lusk)
špetka mletého muškátového oříšku
TIP 1: Při použití celého kardamomu nezapomeňte před mixováním semena z lusku vyndat.
Na dochucení:
1 lžíce medu
šťáva z cca poloviny citronu
2 lžíce sójové omáčky
sůl dle chuti
Postup:
Květák rozebereme na růžičky, košťál očistíme a nakrájíme na menší kusy. Pastinák oloupeme a nakrájíme nahrubo a stejně tak pórek a cibuli.
Ve větším hrnci rozehřejeme sezamový olej, přidáme připravenou zeleninu (několik růžiček květáku si ponecháme na dozdobení) a na mírném plameni opékáme ze všech stran zhruba 10 minut. Pak přidáme česnek, zázvor a koření. Necháme rozvonět a zalijeme zhruba 500 ml vody, aby byla zelenina ponořená. Vaříme doměkka.
Když je zelenina uvařená, přidáme miso pastu a kokosové mléko. Rozmixujeme dohladka a nakonec jen dochutíme citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a solí.
Servírujeme se syrovým květákem nakrájeným na tenké plátky a zakapeme sezamovým olejem.
TIP 2: K téhle polévce skvěle sedne uzené tofu nakrájené na malé kostičky a zprudka opečené ve vyšší vrstvě oleje dokřupava.
TIP 3: Nejbarevnější květák a spoustu jiné barevné zeleniny seženete v Makru.
Dobrou chuť!