12. června 2017
 | 
Kolonial pub, první pražská cyklistická restaurace, by mohla o počátcích a ikonách české cyklistické scény vyprávět.

Zažila totiž mnohé. Na pivo sem chodil legendární komentátor Tour de France: Robert Bakalář, zakladatel seriálu KOLO PRO ŽIVOT: Roman Čermák, legendární cyklista, který na slavné klasice Paříž – Roubaix, absolvoval jeden z nejdelších sólo úniků v historii profesionální cyklistiky: Luboš Lom a další. Důvody byly jasné: stylové – cyklistické prostředí, perfektně čepovaná plzeň a poctivá gastronomie.

Kolonial pub dnes

Jak to vypadá v Koloniale dnes? V podstatě dost podobně jako za starých časů. Pořádný kus masa, orosený půllitr, letní speciality nebo třeba Tour de France na talíři, doslova. Pražská restaurace Kolonial nedávno obměnila menu, do svého čela “pelotonu“ postavili nového šéfkuchaře Davida Cibocha a celkově se posouvá opět o nějaký ten “gastrokrok“ vpřed. Novou nabídku ocení nejen nadšení cyklisti, pro které je podnik v první řadě určen, ale každý se zájmem o dobrou gastronomii.

Nejlepší koleno v Praze

Restaurace Kolonial funguje v Praze již řadu let. Kromě toho, že se jedná o první cyklistický “pub“, je Kolonial výjimečný i typickou českou specialitou, jíž je vepřové koleno. “To koleno” se tady stalo již legendou a mnozí návštěvníci o něm mluví jako o tom nejlepším, které si můžete v Praze dát.

“Kolenem jsme tady vyhlášení. Jedná se o speciální recepturu, kterou jsme se inspirovali ve Vídni. Nejprve se koleno uvaří v neosolené vodě se zeleninou a kořením. Ve druhém kroku se potom nařeže a marinuje se solí po dobu 24 hodin. Na závěr se pořádně propeče, díky čemuž získá jedinečnou křupavou kůrku,” popisuje zdejší specialitu generální manažer restaurace Tomáš Růžička.

Opravdoví “masožrouti“ si tady kromě kolena přijdou na své i u jiných pokrmů. Například “Masová žranice” je velký talíř s vepřovou krkovicí, “tím” kolenem, kuřecími křídly, žebry a přílohami. Další specialitou je obří steak “Tomahawk”, který je z vepřové pečeně s kostí a navážili byste mu solidních půl kila.

Pivo s péčí

K pivu neodmyslitelně patří péče o něj. A to v Kolonialu moc dobře vědí. Právě proto tady čepují nejoblíbenější české pivo a ještě k tomu mu věnují pořádnou dávku péče. “Plzeň je podle nás nejlepší pivo na světě a to si zaslouží adekvátní pozornost. Proto se o něj staráme už od chvíle, kdy k nám přijede. Sudy máme zachlazené ve speciálních boxech, jeho cesta ze sudu k výčepu je co nejkratší. Stejně tak dáváme pozor i na sklo, do kterého pivo čepujeme. To by se správně mělo omýt ještě jednou těsně před tím, než do něj pivo načepujete,” říká k pivu Tomáš Růžička, který s ním má bohaté zkušenosti už z předešlých restaurací. V Kolonialu vám ho načepují klasicky na první dobrou a to buď na hladinku, šnyt nebo třeba řezané.

Kromě klasické Plzně si tu ale hosté můžou vybrat i černého Kozla, ochucené Radlery a speciál z Pivní volby sládků, který se na čepu mění co měsíc.

 

Projezte se Tour de France

Letní chutě mluví jasně. Grilovaná masa, lehké saláty, osvěžující domácí limonády nebo pivo.
To všechno v Kolonialu najdete na novém menu, které je ještě každý měsíc doplněno o dvě sezonní jídla, včetně ryb. Mimo to se rozrostla i nabídka vín a kdo by chtěl večeři zakončit něčím ostřejším, jasnou volbou jsou pálenky od Hildpranta, kterých se nemusí bát ani cyklisté. V nejhorším případě totiž můžou v restauraci svoje kola zaparkovat a domů pro jednou vyrazit po svých. To tak trochu přeháníme, ale klidně vezměte své kolo a zavítejte do Mekky všech bikerů.

Zejména pak v době nejvýznamnějšího cyklistického závodu roku Tour de France. V Kolonialu budou mít fanoušci možnost tento závod nejen po celou jeho dobu trvání sledovat, ale také ho ochutnat. Šéfkuchař David Ciboch si totiž připravil speciální nabídku, která bude vždy stavět na surovinách, které jsou spjaté s daným regionem, jímž budou závodníci zrovna projíždět.

V Kolonialu jsou na léto už připravení se vším všudy. Jediné, co zbývá, je nazout boty nebo nasednout na kolo a vyrazit!

www.kolonialpub.cz