15. ledna 2018
 | 
Foto: Shutterstock.com
Superpotravina, nezbytná součást exotické a domácí kuchyně i epesní mls.

Nechte se inspirovat, a užijte si ho ve známých i méně známých podobách, uvidíte, že na jeho chuť brzy nedáte dopustit.

Zázvor lékařský, latinsky Zingiber officinale, původně pochází z Číny a Indie. Jeho oddenek provází lidstvo již více než tři tisíce let.

1. Nejen exotická kuchyně využívá zázvor

O použití zázvoru v asijské kuchyni ví každý, skvěle se však hodí i k přípravě tradičnějších pokrmů našeho regionu. Nastrouhaný zázvor úžasně ochutí a provoní klasické karbanátky, můžete z něj společně se sójovou omáčkou a medem připravit i výbornou marinádu na pečenou panenku. Svěží chuť dodá také zálivce na salát.

2. Sirup ze zázvoru

Jak mít chuť zázvoru vždy po ruce? Udělejte si domácí zázvorový sirup. Stačí oddenek pokrájet na malé nudličky, zalít v hrnci vodou, přidat cukr, krájený citron a trochu kukuřičného sirupu. Několikrát povařte a nechte vychladnout, poté ještě horký sirup sceďte nalijte do sklenice. Výsledek vaší práce se hodí na palačinky i zmrzlinu.

 

3. Kandovaný zázvor

Zbyly vám po přípravě sirupu nudličky zázvoru? Nevyhazujte je! V této podobě je již zázvor kandovaný, dá se nechat okapat a případně obalit v moučkovém cukru. Vyrobíte si tak zdravo dobrotu.