1. Matcha
Matcha je japonský zelený čaj rozemletý na speciálních žulových kamenech na jemný žlutozelený prášek. Tajemství výroby, která je náročná, znají pouze elitní japonští farmáři. Ovšem není čaj jako čaj! Matcha čaj se po vylouhování na rozdíl od jiných druhů čajů nevyhazuje, naopak – našlehá se s vodou a zkonzumuje. Díky tomu se do vašeho těla dostane mnohem vyšší koncentrace těch správných látek – v tomhle případě antioxidantů, vitaminů (beta karoten, vitamin E a C), minerálů (vápník, draslík, zinek, železo) a vlákniny. Kromě toho Matcha obsahuje ještě dvě důležité látky – l-theanin a theofyllin. Poměrně vzácná aminokyselina l-theanin v mozku pomáhá navodit hlubokou relaxaci bez stavu ospalosti. Theofyllin zase stimuluje nervové centrum. Matcha čaj zlepšuje paměť i náladu, nabuzuje organismus a pomáhá urychlovat spalování tuků. Je velmi populární jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, najdete ho například v čokoládách, zmrzlinách, my viděli dokonce i matcha latté.