18. července 2018
 | 
Foto: Shutterstock.com
Zajímáte se o zdravý životní styl a přemýšlíte o tom, co jíte?

Pak právě pro vás jsme připravili abecedu zdraví, sérii článků, kde vám postupně během následujících týdnů představíme zdraví a kráse prospěšné potraviny. Přihodíme i pár důvodů, proč zrovna je zařadit do svého jídelníčku, a samozřejmě pojedeme podle abecedy. Pokračujeme s abecedou zdraví a přinášíme vám tentokrát tipy od písmenek S a Š. Prozradíme vám, proč jíst tamarillo, tamarind a tuřín.

Tamarillo

Tohle exotické ovoce původem z východní Asie a Číny má malé oranžovo-červené až tmavě purpurové plody oválného vejčitého tvaru. Tamarillo je bohaté na vitamin C a minerály, hlavně draslík a měď. Šťavnatá dužina chutí připomíná passion fruit v kombinaci s kiwi, je tedy příjemně kyselá, někdo v ní cítí i nádech rajčatové chutí. A právě kvůli této drobné chuťové podobnosti se tamarillu přezdívá také rajčenka nebo stromové rajče.

Pozor na dlouhé skladování, to se nevyplatí, protože plody jsou náchylné k otlakům. Slupka se kvůli své trpké chuti nekonzumuje, stačí ji oloupat, případně spařit horkou vodou.