17. června 2018
 | 
Foto: Shutterstock.com
Zajímáte se o zdravý životní styl a přemýšlíte o tom, co jíte?

Pak právě pro vás jsme připravili abecedu zdraví, sérii článků, kde vám postupně během následujících týdnů představíme zdraví a kráse prospěšné potraviny. Přihodíme i pár důvodů, proč zrovna je zařadit do svého jídelníčku, a samozřejmě pojedeme podle abecedy. Pokračujeme s abecedou zdraví a s druhým dílem tipů od písmenka P. Tentokrát vám prozradíme, proč jíst physalis, pitahayu a pomelo.

Physalis

Physalis neboli česky mochyně peruánská či židovská třešeň. Pod všemi těmito názvy se skrývá žlutooranžová třešnička schovaná v tenkém jakoby papírovém měchýřku, usušeném okvětním kalichu. Plody jsou osvěžující a šťavnaté, vyznačují se jemně svíravou sladkokyselou chutí, která někomu může připomínat jahody, někomu ananas nebo dokonce cherry rajčátka, jimž se velikostně blíží. Mochyně ale nejen zajímavě vypadá a chutná, ale především je zdraví prospěšná!

Mochyně se pyšní vysokým obsahem vitamínů A, B a C, takže při pravidelné konzumace bude mít pozitivní vliv na posílení imunity a zároveň si na vás stres jen tak nepřijde. Vyniká nezanedbatelným obsahem bílkovin, což u ovoce není úplně běžné. Semínka v bobulích mají lehce projímavý účinek, takže physalis bývá populární součástí detoxikačního jídelníčku. Vaše střeva vám poděkují.

Physalis se jí v čerstvém stavu a jeho nejčastější funkce je dekorativní. Určitě už jste se s ním setkali třeba na nějakém dezertu, bývá ale i v salátech nebo na obložených mísách. Dělá se z něj třeba i zavařenina.

Pozor na to, abyste plody jedli opravdu zralé! Ty nezralé totiž mohou být jedovaté.