Pak právě pro vás jsme připravili abecedu zdraví, sérii článků, kde vám postupně během následujících týdnů představíme zdraví a kráse prospěšné potraviny. Přihodíme i pár důvodů, proč zrovna je zařadit do svého jídelníčku, a samozřejmě pojedeme podle abecedy. Pokračujeme s abecedou zdraví a tentokrát se můžete těšit na tipy od písmenka N. Proč byste měli jíst nashi a nektarinky?
Nashi
Znáte exotické ovoce nashi? Pochází z Japonska, velikostí a tvarem se podobá jablku, ovšem dužinou a chutí je připodobňované spíš k hrušce. Nashi je sladké, šťavnaté a křupavé, žlutá až zlatavá slupka je velmi křehká. Obsahuje vitamín C, kyselinu listovou nebo třeba vlákninu! Oceníte určitě i obsah antioxidantů, které mají pozitivní vliv na zrak i na zpomalení stárnutí organismu.
Jak jíst nashi? Nejlepší je čerstvé, můžete ho ale třeba kompotovat, přidávat do ovocných salátů, dezertů nebo do marinád.
Nektarinky
Blíží se léto a s ním pomalu začíná sezóna nektarinek! Máte je rády? My je milujeme! A nejen proto, že ve zralém stavu obsahují 83 % vody. Kromě toho se pyšní také vysokým obsahem draslíku, vápníku a sodíku. A samozřejmě také vitamínu C – jedna nektarinka pokryje téměř celou denní dávku pro dospělého člověka, takže podpora imunity je zajištěna! Nektarinka obsahuje také antioxidanty a vlákninu, což oceníte hlavně před plavkovou sezónou, protože je super pomocníkem pro hubnutí.